Bitcoin (BTC)

Wat is Bitcoin?

De wereld van bitcoin is enorm en iedere dag vinden er interessante ontwikkelingen plaats rondom de grootste decentrale cryptocurrency. Het aantal podcasts, artikelen, columns, boeken en andere vormen van content over bitcoin blijft zich uitbreiden. Wij begrijpen als geen ander dat dit het voor beginners heel lastig maakt om de eerste stappen in deze wondere wereld te zetten. Deze pagina is er om je daarbij te helpen en een bondig overzicht te geven van wat bitcoin is.

In 2008 publiceerde de nog altijd mysterieuze Satoshi Nakamoto de white paper van bitcoin en de rest is geschiedenis. Door velen wordt bitcoin gezien als de eerste cryptocurrency, maar dat klopt niet helemaal. Al in de tweede helft van de vorige eeuw waren computerwetenschappers bezig met het fenomeen digitaal geld op basis van cryptografie. Het probleem met al die projecten was dat ze uiteindelijk allemaal leunden op een gecentraliseerde entiteit. Om die digitale vormen van geld te gebruiken moest men nog altijd vertrouwen op de goede wil van andere mensen. Bitcoin is juist zo bijzonder omdat het dat element van vertrouwen niet meer nodig heeft. Om bitcoin van de ene persoon naar de andere te sturen hoeft niemand elkaar te vertrouwen. Bitcoin is de eerste vorm van geld die het element van vertrouwen heeft vervangen door wiskunde.

Om bitcoin van hier naar de andere kant van de wereld te sturen hoef je niemand te vertrouwen. Om te controleren hoeveel bitcoin er in omloop komen en totaal in omloop zijn hoef je niemand te vertrouwen. Geen enkel mens heeft de macht om die regels te veranderen. Dat maakt bitcoin zo bijzonder.

De groeiende industrie rondom bitcoin

Tot voor kort werd er door economen, grote investeerders en machtige bankiers nog gelachen om bitcoin. Het was volgens hen een leuk project voor nerds en misschien interessant voor criminelen, maar bitcoin zou nooit een rol van betekenis gaan spelen op het wereldtoneel. Bitcoin werd en wordt nog steeds weleens vergeleken met een digitale tulpenbol, een bubbel die op ieder moment uit elkaar kan spatten. Steeds meer mensen die bitcoin initieel afschreven als een schattig project moeten daarop terugkomen. Al bijna twaalf jaar verbaast de digital munt vriend en vijand en na iedere crash komt de munt sterker terug. Door de jaren heen heeft zich langzaamaan een enorme industrie gevormd rondom bitcoin.

Mining is een miljardenindustrie

Inmiddels worden er honderden miljoenen geïnvesteerd in mining-operaties over de hele wereld. Sommige van deze bedrijven zijn zelfs al beursgenoteerd. Bitcoin-mining is een miljardenindustrie geworden en het lijkt er niet op dat de doorgemaakte groei afneemt. Integendeel, de groei lijkt steeds harder te gaan. Als het gaat over investeringen van deze orde van grootte kun je niet meer spreken van een leuk hobbyproject of een probeerseltje.

Grote bedrijven en verzekeringsfondsen investeren in bitcoin

Jarenlang droomden bitcoiners van het zogenaamde grote geld dat zich op de digitale valuta zou storten. Jarenlang werden de argumenten hiervoor lachend van tafel geschoven door zogenaamde experts. Bitcoin zou nooit als een serieus alternatief van bijvoorbeeld goud worden gezien. Maar een kleine twaalf jaar nadat het eerste blok werd gemined stroomt het grote geld richting bitcoin. Het begon met MicroStrategy dat in augustus van 2020 voor enkele honderden miljoenen in bitcoin investeerde en inmiddels heeft het bedrijfsleven bijna 5% van alle bitcoin in bezit. Grote investeringsbanken beginnen langzaam van mening te veranderen en in december van 2020 investeerde zelfs de grote levensverzekeraar MassMutual 100 miljoen dollar in bitcoin. Dit soort partijen investeren niet zomaar hun geld en deze stappen laten zien dat bitcoin volwassen is geworden en serieus genomen wordt door de grote jongens.

Eerste bitcoin-banken en opnamen in wet- en regelgeving

Bitcoin is geld en gaat daarmee direct de concurrentie aan met centrale banken en overheden die natuurlijk allemaal hun eigen vorm van geld hebben. De vrees van velen was dan ook dat overheden hard zouden optreden tegen een decentrale digitale munt waar niemand de uiteindelijke controle over heeft. De opkomst van bitcoin zou namelijk weleens kunnen betekenen dat overheden het monopolie op de geldpers verliezen. Tot op heden is er echter geen verbod op bitcoin gekomen en dat hangt ook niet in de lucht. Steeds vaker hoor je dat er binnen de overheid mensen zijn die de voordelen van bitcoin inzien en pro-bitcoin zijn. Het kan zijn dat bitcoin op sommige plekken wordt tegengewerkt, maar op de lange termijn vindt de decentrale munt altijd wel zijn weg.

Interessant om te zien is dat er steeds meer zogenaamde ‘bitcoin-banken’ ontstaan. Bedrijven die zichzelf officieel een bank mogen noemen en bitcoin mogen beheren voor hun klanten. Het is dan nog maar een kleine stap naar de uitgifte van bitcoin-bankpassen waarmee je overal kunt betalen. Je kunt er dan voor kiezen om een deel van je bitcoin in eigen beheer te houden en een klein deel bij de bank te stallen voor je dagelijkse betalingen. Het grootste deel van je vermogen veilig in eigen beheer en een klein deel bij de bank voor betaalgemak.

De integratie van bitcoin in het financiële systeem en de industrie die zich momenteel vormt rondom de digitale munt wijst erop dat bitcoin nooit meer gaat verdwijnen.

Bedrijfsleven en Bitcoin

Tech-bedrijven waren er als een van de eersten bij. Zo was het bij Microsoft al in 2014 mogelijk om XBOX games te open met bitcoin. AT&T en crypto bleek een minder gelukkige combinatie. De grootste telecomprovider ter wereld werd in 2019 aangeklaagd vanwege diefstal vanwege $1,8 miljoen, waaronder cryptocurrency.

Er zijn door de jaren heen steeds meer exchanges bijgekomen. BitPay (USA) en Bitstamp (Luxemburg) waren in 2011 de eersten. Bitstamp behoort nog steeds tot de populairste exchanges, samen met onder andere Bitfinex, Binance en Bitvavo.

Ook in online gaming neemt cryptocurrency, en dan met name bitcoin en ethereum, een steeds belangrijke rol in. Betalen met bitcoin in casino’s wordt steeds gebruikelijker. Voor spelers betekent dit meer privacy, voor uitbaters lagere kosten en meer veiligheid.

Bitcoin en de euro zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken

Een groot deel van de mensheid heeft inmiddels wel van het merk bitcoin gehoord. Ze weten allemaal dat het een digitale vorm van geld is, maar daar blijft het meestal ook wel bij. Juist dat gegeven maakt het in onze ogen op dit moment interessant om je erin te verdiepen en mogelijk te investeren. Zo lang er nog veel mensen zijn die bitcoin niet begrijpen kun je er immers geld mee verdienen. Een informatievoorsprong is goud waard in de financiële wereld.

Wat zijn nu de belangrijkste eigenschappen van bitcoin?

Niemand kan bitcoin bijdrukken

Dit is misschien wel de belangrijkst eigenschap van bitcoin. In het protocol is vastgelegd dat er slechts 21 miljoen in omloop komen en daar kan niemand iets aan veranderen. Vergelijk dat maar eens met bijvoorbeeld de euro, waarvan er op dit moment miljarden worden bijgedrukt om de economie te stimuleren. Iedere bijgedrukte euro zorgt voor een verdere afname van de koopkracht van alle andere euro’s. Bitcoin kent dit probleem niet.

Veilig je vermogen beheren

Het gave aan bitcoin is dat jij ze volledig in eigen beheer kunt hebben. Je hebt geen bank nodig om toegang te krijgen tot bitcoin. Het enige wat je nodig hebt is een wallet en zo lang je die veilig bewaart kan niemand bij jouw bitcoin. Zo ben je bijvoorbeeld niet meer kwetsbaar als jouw bank dreigt om te vallen. Met bitcoin ben jij de baas over je eigen vermogen en in feite ben jij je eigen bank. Daar komt ook de uitspraak be your own bank vandaan.

Bitcoin werkt overal en altijd

Het gedecentraliseerde karakter van bitcoin betekent dat het netwerk nooit uit de lucht is. Iedereen kan de software van bitcoin draaien en onderdeel worden van dat netwerk. Inmiddels zijn er tienduizenden mensen die een zogeheten bitcoin-node draaien. Je kunt bitcoin dan ook wel zien als een monster met tienduizend hoofden die daardoor niet te vermoorden is. Je kunt er één hoofd afhakken, maar daar groeien er over het algemeen weer drie voor terug. Dit krachtige netwerk, waar jij ook onderdeel van kan worden, is altijd online en altijd beschikbaar. Vergelijk daar maar eens met ons huidige banksysteem.

Snelle internationale betalingen

Als je weleens geld naar familie in het buitenland hebt gestuurd zal je het weten, internationale geldtransacties zijn enorm duur. Zelfs als je het schamele bedrag van €50 wil versturen ben je €5 aan transactiekosten kwijt. Vaak duurt het dan ook nog enkele dagen voordat het aankomt. Met bitcoin is dat gedoe verleden tijd. Voor een paar cent kun je binnen tien minuten naar overal ter wereld je bitcoin versturen.

Bitcoin is nog geen betaalmiddel

Het is belangrijk om je te beseffen dat bitcoin in eerste instantie niet bedacht is om je boodschappen of koffie mee te betalen. Het decentrale karakter geeft bitcoin veel voordelen ten opzichte van de euro. Bijvoorbeeld dat bitcoin niet bijgedrukt kan worden en dat niemand jouw transacties kan tegenhouden. Maar er zijn ook nadelen. Dat decentrale karakter maakt bitcoin relatief traag ten opzichte van onze oude vertrouwde euro als het aankomt op de dagelijkse betalingen. Bitcoin is op dit moment voor de meeste Nederlanders vooral een goed spaarmiddel. Omdat bitcoin niet bijgedrukt kan worden is het beter om in bitcoin te sparen dan in de euro die met miljarden tegelijk uit de printers van de Europese Centrale Bank komen rollen. Je kunt bitcoin het beste zien als de tank waar jij jouw vermogen veilig in kunt bewaren, maar je gaat je boodschappen natuurlijk niet doen met een tank. Daar gebruik je een klein onbetrouwbaar en snel boodschappenwagentje voor, namelijk de euro. Ontwikkelingen als het Lightning Network en de opkomst van bitcoin-banken kunnen bitcoin ook bruikbaar maken voor de dagelijkse betalingen, maar daar zijn we nog niet.

Het gaan interessante jaren worden voor bitcoin

Nou dit was dan je introductie op het fascinerende onderwerp dat bitcoin is. Wij hopen dat je iets van het lezen van deze pagina hebt opgestoken. Zoals gezegd is de wereld van bitcoin enorm groot en zijn er enorm veel gebieden binnen die wereld om te verkennen. De eerste stapjes daarin zijn vaak het lastigste en wij zijn er om je daarbij te begeleiden. Zodra je een beetje wegwijs begint te worden zal je zien dat je iedere dag weer nieuwe dingen kunt blijven leren over bitcoin. Dat maakt het dan ook zo’n ontzettend gaaf onderwerp. En als de ontwikkelingen van de afgelopen jaren een weerspiegeling zijn van datgene wat ons te wachten staat, dan staan ons nog fantastische dingen te wachten. Welkom in de wondere wereld van bitcoin!

Bitcoin kopen

Nu je goed ingelezen bent en je enthousiasme wellicht is aangewakkerd, ben je vast op zoek naar waar je bitcoin kan kopen. In onderstaande grafiek kan je gemakkelijk je bitcoin kopen. Klik daarvoor onder de grafiek op ‘Bitcoin kopen’. Bekijk je deze pagina op een computer of laptop? Dan kan je vooraf invullen hoeveel bitcoin je wilt kopen of voor hoeveel euro je bitcoin wilt kopen voordat je op ‘Bitcoin kopen’ klikt.

Vraag je je af waar je op moet letten als je bitcoin of andere cryptocurrencies wilt kopen? Zorg dan dat je meer leest over bitcoin kopen zodat je zo veilig mogelijk te werk kan gaan.

Bitcoin vergelijken

Weet waar je op moet letten bij bitcoin kopen, maar wil je nog wel even aanbieders met elkaars vergelijken waar je bitcoin kan kopen? Dan biedt onderstaande vergelijker wellicht uitkomst. Ben je benieuwd waarin bitcoin aanbieders, brokers en cryptocurrency exchanges, kunnen verschillen? Dan is het raadzaam om meer te lezen over bitcoin vergelijken.

[ci-widget-v2-notlimited]

BITCOIN NIEUWS