Cardano (ADA)

Wat is Cardano?

Cardano (ADA), mede-opgericht door oud-CEO van Ethereum, komt met de populaire bijnaam “Ethereum killer” natuurlijk wel even de cryptoradar binnendenderen. De link met Ethereum komt niet uit de lucht vallen aangezien ook de blockchain van Cardano gebruikmaakt van smart contracts en decentralized apps (dApps). Meer over smart contracts en dApps later in dit artikel.

Ethereum is echter een tweedegeneratie blockchain waarbij Cardano alweer deel uitmaakt van de derde generatie blockchain-technologie. Om kort toe te lichten lag de focus voor eerste generatie blockchain op het versturen van gedecentraliseerd geld. De tweede generatie voegde digitale contracten toe om zo meer voorwaarden aan een transactie toe te kunnen voegen voor meer controle. De derde generatie, waar Cardano bij hoort, concentreert zich op schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid.

Cardano is het eerste blockchain-platform dat een broncode gebruikt die door een groot wetenschappelijk netwerk wordt getest op bugs en kwetsbaarheden. Cardano maakt voor de verificatie van blocks gebruik van het Proof-of-Stake (PoS) model; dit in tegenstelling tot Bitcoin dat op een blockchain werkt volgens het Proof-of-Work principe. Beide modellen beogen een block op te lossen en een nieuw block in de blockchain aan te maken. Waar Proof-of-Work (PoW) de verantwoordelijkheid toekent op basis van brute, energieslurpende rekenkracht, kent PoS de aanmaak van een block toe op basis van vermogen (hoeveel ADA iemand heeft). Wat dit project ook bijzonder maakt is dat er een plan ligt voor een democratisch stemsysteem waarbij gebruikers mogen stemmen om zo een vinger in de pap te hebben wat de ontwikkeling en daarmee toekomst van Cardano betreft.

Cardano specificaties

Protocol Proof of stake
Algoritme Ouroboros
Totaal aantal 45.000.000.000

Kenmerken van Cardano en de technologie hierachter

In tegenstelling tot de beschrijvingen bij andere cryptocurrencies zijn de kenmerken van Cardano en de technologie achter Cardano samengevoegd. Dit omdat juist de meest interessante kenmerken van ADA van technologische aard zijn.

Intercollegiaal-toets-netwerk (peer-reviewed-network)

Ja, het is een hele mond vol, maar het houdt kort gezegd in dat een netwerk van wetenschappers en onderzoekers ervoor zorgt dat nieuwe protocollen voor ADA eerst uitvoerig, middels een wetenschappelijke onderzoeksmethode, worden getoetst voordat er gedacht wordt aan daadwerkelijke implementatie.

Proof-of-stake model

Cardano kiest ervoor om de beloning af te laten hangen van hoeveel ADA tokens je al hebt. Het PoS model van Cardano zou naar eigen zeggen ook het enige model zijn met een wiskundig bewezen veiligheid én leunt daarnaast, net als de ontwikkeling van de technologie, op het eerder beschreven peer-review principe. Veilig much?

Democratisch stemsysteem

Met een blik op de toekomst biedt Cardano een democratisch stemsysteem om de richting van ontwikkeling te bepalen. Gebruikers mogen hun stem uitbrengen op upgrades, updates en aanpassingen die in een soort bibliotheek van voorgestelde technologische eigenschappen worden bijgehouden.

DApps en Smart Contracts

Ook Cardano werkt, net als NEO, met dApps en smart sontracts. dApps zijn apps die geen eigendom zijn, die niet afgesloten kunnen worden en geen ‘downtime’ kennen. Ze draaien gedecentraliseerd op de blockchain van Cardano. Derde partijen kunnen deze dApps ook ontwikkelen. De eerder genoemde smart contracts zijn een specifieke vorm van een dApp. Deze smart contracts houden zogeheten meta data van een transactie bij. Dit is data die niet cruciaal is voor een simpele transactie, in tegenstelling tot afzender, ontvanger, hoeveelheid en tijdstip. Data in het Smart Contract kan een aanvullende voorwaarde bevatten zoals bijvoorbeeld coördinaten voor track and trace van een fysieke zending.

CARDANO NIEUWS