Litecoin (LTC)

Wat is Litecoin?

Litecoin werd in 2011 opgericht door voormalig Google medewerker Charlie Lee en was toentertijd één van de eerste cryptomunten. Litecoin lijkt in zekere zin erg veel op Bitcoin. Waar Bitcoin het ‘digitale goud’ wordt genoemd, wordt Litecoin beschouwd als het ‘digitale zilver’. Litecoin is een gedecentraliseerde peer-to-peer currency, die net als Bitcoin en vele andere cryptocurrencies, gebruik maakt van de Blockchain-technologie. Omdat Litecoin ook al een aardige tijd, in cryptojaren, bestaat is het één van de bekendere coins welke dan ook op veel ‘cryptovriendelijke’ plekken geaccepteerd wordt als vorm van betaling.

Charlie Lee creëerde Litecoin omdat hij ontevreden was over de lange wachttijden van Bitcoin transacties. Litecoin is destijds niet opgericht als een vervanger van Bitcoin, maar als iets wat Bitcoin zou moeten ondersteunen. Omdat Bitcoin te maken heeft met hoge fees en lange wachttijden, vond Charlie dat Bitcoin meer gezien zou moeten worden als een ‘store of value’ in plaats van een valuta waar dagelijks mee betaald kan worden. Litecoin werd juist ontworpen om dit gedeelte, waar het bij Bitcoin aan schort, te kunnen ondersteunen. Litecoin is qua transacties dan ook een stuk sneller en de transactiekosten zijn significant lager. Er zullen uiteindelijk vier keer zoveel Litecoins bestaan als Bitcoins, mede hierdoor zal de prijs van Litecoin altijd een flink stuk lager liggen dan Bitcoin, wat het toegankelijker maakt voor dagelijks gebruik.

Litecoin specificaties 

Protocol
Proof of work (mining)

Algoritme
Scrypt

Totaal aantal
84.000.000

Kenmerken van Litecoin

Zoals eerder aangegeven lijken Litecoin en Bitcoin veel op elkaar qua functie en achterliggende technologie. Zo is het gebruiksgemak en de mate van anonimiteit hetzelfde. Zowel op het gebied van snelheid als transactiekosten is Litecoin doorgaans beter.

Bloktijden

In tegenstelling tot de bloktijden van Bitcoin van ca. 10 minuten, liggen die van Litecoin altijd vrij stabiel rond de 3 minuten. Dit zorgt er dan ook voor dat transacties vaak flink sneller verwerkt worden.

Transactiekosten

Het doel van Litecoin is om gebruikt te worden voor alle dagelijkse microtransacties. Daarom is het essentieel dat de transactiekosten zo laag mogelijk zijn. Er wordt, zoals bij vele andere blockchain-projecten, hard gewerkt aan de schaalbaarheid met als doel de gebruiker te laten genieten van zo laag mogelijke fees.

Betaalgemak

Litecoin wordt inmiddels net als Bitcoin al op veel plekken geaccepteerd als betaalmiddel. Het doel is dan ook om in de toekomst een conventioneel betaalmiddel te worden, echter zijn cryptocurrencies vooralsnog een zeer omstreden onderwerp. De toekomst zal uitwijzen of dit doel behaald wordt.

LITECOIN NIEUWS