Kennisbank

Kennisbank

Wat is een golden cross?

Een golden cross is een patroon dat gebruikt wordt in de technische analyse. Dit patroon komt voor wanneer een (relatief) korte termijn moving average (MA) op de grafiek kruist met een (relatief) langere termijn moving average. De kruising van de 50 dagen moving average door de onderkant van de 200 dagen moving average zou volgens de theorie een prijsstijging als gevolg moeten hebben. Dit is dus een bullish patroon. Voor een golden cross kunnen verschillende MA’s worden gebruikt, maar het is wel zo dat hoe groter de MA’s des te nauwkeuriger ze zijn. Verschillende soorten handelaren kunnen verschillende MA’s gebruiken. Zo zal een daytrader bijvoorbeeld meer hebben aan een 5 dagen en 15 dagen MA hebben dan een lange termijn trader omdat een daytrader altijd op de korte termijn handelt.

Navigeer snel naar…

  Waar je op moet letten bij een golden cross?

  Een golden cross klinkt erg simpel maar een volledige uitleg kan complex zijn. Er zijn een aantal zaken waar op gelet moet worden. Alle technische indicatoren zijn ‘lagging’ ofwel ‘volgend’. Dit betekent dat alle informatie die gebruikt wordt gebaseerd is op prijsactie dat al geweest is. Bij een MA nemen we het gemiddelde van x aantal historische koersdata. Hieruit krijg je een voortschrijdend gemiddelde. Doordat we bij een MA naar historische koersen kijken, loopt de richting van het gemiddelde iets achter de koers. Dit wordt ook het ‘lagging’ effect genoemd.

  Hiermee kunnen we dus niet precies de toekomst voorspellen. Helaas wil het vaak genoeg voorkomen dat een golden cross signaal een vals signaal blijkt te zijn. Ondanks dat het gebruikt wordt om een bullmarkt te voorspellen, kan dit ook nog wel eens mis gaan. Daarom moet een golden cross signaal altijd in combinatie gaan met een andere technische indicator voordat hier een trade op gebaseerd wordt.

  Bitcoin golden cross

  Doordat er bij bitcoin (BTC) ook op basis van technische analyse gehandeld kan worden is het ook mogelijk om de verschillende MA’s in te stellen. Hierdoor is het dus ook mogelijk om golden crosses op te zoeken bij zowel bitcoin als andere cryptocurrencies. Deze zijn in het verleden ook voorgekomen. 

  Geschiedenis van golden crosses 

  Er zijn in de geschiedenis van bitcoin een aantal golden crosses voorgekomen. Op het moment van schrijven was de meest recente golden cross rond 15 september 2021. Vanaf het moment dat de MA’s elkaar zijn gekruist is de koers van bitcoin met ongeveer 50% gestegen. Dit was ook direct het moment dat de all-time high werd gemaakt. Het duurde ongeveer zo’n 56 dagen voordat deze top werd bereikt. De stijging begon pas na 16 dagen. Hierbij valt het dus op dat de golden cross niet direct zorgt voor een stijging in de koers, maar deze wel aangekondigd heeft.

  Daarnaast was een erg succesvolle golden cross voorgekomen op 21 mei 2020. Dit was het begin van een geweldige bull run voor bitcoin. Na deze golden cross steeg de koers namelijk met ongeveer 560%. Een golden cross geeft dus zeker wel eens een mooi instapmoment weer. 
  Toch wil dit niet zeggen dat dit elke keer is gebeurd bij een golden cross. Zoals te zien is op de grafiek hieronder is het niet altijd voorgekomen dat de koers van bitcoin stijgt na een golden cross. De golden cross uit 2014 heeft op een elke time frame verlies opgeleverd. Daarentegen heeft de tweede golden cross uit 2015 juist weer voor winst gezorgd. Het valt echter wel op dat de langere time frames meer kans op slagen hebben. De 6-maanden en de 1-jaars staven laten de hoogste rendementen zien.

  Is een golden cross een zekerheid?

  Zoals we gezien hebben in de grafiek hierboven is een golden cross dus geen zekerheid. In de meeste gevallen staat bitcoin na 6 maanden tot een jaar wel in de plus na een golden cross, maar hier is geen duidelijk patroon in te zien. Het is niet elke keer gegarandeerd voorgekomen dat bitcoin binnen deze periode stijgt na een golden cross. Als we kijken naar kansberekening zien we wel dat de kans groot is dat de koers na een jaar gestegen is. Dit is dus geen geheim recept om gegarandeerd geld te verdienen, maar het blijft een mooie tool om een trendomkeer op te kunnen sporen. Deze indicator zou in combinatie met andere indicatoren een sterk middel kunnen zijn. 

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie