altcoin-kb-sub

Kennisbank

Kennisbank

Wat is een Initial Exchange Offering (IEO)?

Je hebt de term misschien al eens voorbij zien komen, een Initial Exchange Offering of simpelweg een IEO. Het is een eerste ronde van geldinzameling die volledig wordt uitgevoerd door een exchange (handelsplatform). Op die manier kunnen gebruikers direct een bepaalde nieuwe munt aanschaffen vanuit de wallet die zij al bezitten op een exchange. Op deze manier kan er handig gebruik gemaakt worden van de al bestaande structuur en de daarbij behorende user base van de exchange.

Navigeer snel naar…

  In de praktijk

  Het team achter de nieuwe munt betaalt een zogenaamde listing fee aan de exchange waarop zij hun munt willen gaan lanceren. Zij geven vervolgens een deel van de totale munten in omloop, tokens in supply, aan de exchange. In ruil hiervoor neemt de exchange in kwestie de verantwoordelijkheid op zich om de lancering tot een succes te maken.

  Dit beslaat onder andere:

  – Marketingdoeleinden rond de IEO
  – Veilig stellen van de tokens
  Know Your Customer (KYC) proces uitvoeren
  – De daadwerkelijke live-gang van de tokens faciliteren


  Wanneer de afgesproken tijd om tokens aan te schaffen verstreken is, worden de tokens direct verhandelbaar op de exchange. Op deze manier heb je dus een soepele overgang tussen de investeringsronde en het eerste moment van handelen.

  Kenmerken van een IEO

  Het zal bij een Initial Exchange Offering meestal gaan om een relatief bescheiden bedrag dat het team achter een munt wil ophalen in de eerste investeringsronde. Je zult dus niet zo snel een IEO van bijvoorbeeld $100 miljoen tegenkomen. Daarnaast betreft het vrijwel altijd zogenaamde utility tokens. Hierbij wordt de waarde van de tokens bepaald door de onderliggende functies en eigenschappen die het vervult. De tokens bestaan namelijk op een blockchain van een derde partij, bijvoorbeeld Ethereum, en kunnen niet gemined worden.

  IEO’s worden nu steeds vaker gebruikt om een groot publiek te bereiken, waardoor de ICO naar de achtergrond is verschoven. De ICO wordt tegenwoordig vooral gebruikt in private pre-sale rondes voor bijvoorbeeld directe zakenpartners of partijen met een groot vermogen.

  Het verschil tussen een IEO en een ICO

  De volledige naam Initial Exchange Offering en de afkorting IEO doen natuurlijk denken aan de Initial Coin Offering, ofwel ICO. De ICO-hype bereikte destijds in 2017 zijn hoogtepunt en stond vooral bekend om zijn risicovolle karakter. Er waren tal van projecten die zonder al te veel moeite enorme geldbedragen op wisten te strijken, meestal via het storten van ethereum in de ruil voor tokens. Deze tokens konden worden aangeschaft met een flinke korting waarna de koper hoopte op een directe waardestijging bij de lancering van de munt.

  Bij een ICO was het team achter het project verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de investeringsronde. In veel van de gevallen rond 2017 ging het om projecten die niet veel verder wisten te komen dan het publiceren van een white paper en een gelikte website. 

  Er was geen officiële regulering of toezichthouder waar projecten hun verantwoording aan af moesten leggen. Daarom stond dit segment ook wel bekend als het wilde Westen binnen de crypto wereld. Toch werd er op grote schaal ethereum gestort naar deze ICO-adressen.

  Voordelen van een IEO

  Dat ICO’s hebben moeten wijken voor IEO’s komt omdat IEO’s een aantal interessante voordelen bieden. Zo zijn ze over het algemeen makkelijker en veiliger om in te investeren.

  Centrale wallet

  Als gebruiker en potentiële investeerder in een bepaald project is een IEO een simpele manier om te investeren in een nieuwe munt. Om deel te nemen aan de investeringsronde hoef je, in tegenstelling tot sommige ICO’s, geen rekening te houden met verschillende wallets of verschillende blockchains. Je hoeft enkel te beschikken over een account bij een exchange naar jouw keuze. Wanneer deze exchange IEO’s faciliteert, kun je direct met de funds op je account de nieuwe munt aanschaffen. 

  Hogere drempel voor projecten

  De exchange die de IEO’s mogelijk maakt, wil er zo zeker mogelijk van zijn dat de nieuwe munt ook daadwerkelijk wordt vertegenwoordigd door een sterk project. De reputatie van de exchange, zeker in het geval van grote namen zoals Binance, zal er namelijk onder lijden wanneer een project een slechte naam krijgt door bijvoorbeeld wanpraktijken. Om deze reden kan je uitgaan van een hogere mate van vertrouwen in het aankopen van nieuwe munten vergeleken met ICO’s. 

  Efficiëntere budgetallocatie

  Het team achter een nieuw project dat middels een IEO live gaat, kan direct rekenen op een aanzienlijke user base. Dit ligt natuurlijk geheel aan de grootte van de exchange waarop de munt live gaat. Mocht er direct een groot publiek bereikt kunnen worden, dan kan het team haar marketingkosten flink naar beneden bijstellen en hun budget beter alloceren naar de ontwikkeling van hun product.

  Verhoogde mate van veiligheid

  Zoals eerder kort besproken is de exchange verantwoordelijk voor het beveiligen van de tokens die het ontvangt van het team waarmee de IEO tot stand is gekomen. Hierdoor krijgt een partij met een betrouwbaar verleden als het aankomt op het beveiligen van fundsbeschikking over de tokens in plaats van een vaak onervaren start-up. 

  Regulatie verantwoordelijkheden

  Bij een IEO geeft het team in kwestie alle verantwoordelijkheden die te maken hebben met regulering over aan de exchange. De exchange is namelijk de partij die de screening van participanten, ook wel Know Your Customer (KYC), op zich neemt. Hierdoor voldoet het team aan de eisen die worden gesteld aan het uitgeven van nieuwe financiële instrumenten.

  Directe liquiditeit

  Doordat er op een exchange direct gebruik kan worden gemaakt van alle gebruikers die al op het platform handelen, is er sprake van enorme liquiditeit. Nadat de token verkoop is afgerond, kan er direct gehandeld worden op de exchange. Hierdoor heb je geen last van het eventueel niet kunnen vinden van een markt of een trading pair nadat je hebt meegedaan aan een ICO.

  Voorbeeld van een exchange

  Een goed voorbeeld van een exchange waar regelmatig IEO’s op worden gefaciliteerd is Binance. De Chinese exchange heeft op de website een module ingebouwd genaamd Launchpad. Dit is hun aparte token lanceringsplatform binnen de exchange Binance zoals we die kennen. Binance geeft teams die zich aanmelden voor een mogelijke IEO tips om de distributie van tokens te optimaliseren. Binance is een prominente speler wat betreft wereldwijde cryptocurrency exchanges en heeft dus een reputatie hoog te houden. Om die reden laat Binance dan ook alleen teams met een sterke business case en een innovatieve kijk op de crypto-wereld toe.

  Veel gestelde vragen

  Is het mogelijk om binnen een IEO een onbeperkt aantal tokens te kopen?
  Nee, vaak is het zo dat er per gebruiker die door de KYC-procedure heen komt een maximaal aantal tokens gekocht kan worden. Deze limieten zorgen ervoor dat de tokens zo eerlijk mogelijk verdeeld worden in de investeringsronde.

  Kan ik meedoen aan elke IEO?
  Zolang je door de KYC-procedure van een exchange heen bent gekomen, kan je aan elke IEO meedoen op die exchange. Het ligt er dus vooral aan of de exchange in kwestie beschikbaar is vanuit het land waarin je de exchange probeert te bereiken.

  Kan ik mijn tokens na een IEO ook op andere exchanges verhandelen?
  Zodra de eerste investeringsronde voorbij is kan er op de exchange zelf gehandeld worden. Daarna zullen er vrijwel altijd snel andere exchanges volgen maar dit verschilt per token en project.

  Zijn er ook risico’s verbonden aan een IEO?
  Ja, er zal altijd een blijvend risico zijn dat de tokens die je hebt aangeschaft niet (direct) in waarde stijgen, waar men vaak gewend aan is geraakt bij ICO’s in 2017. Je investering loopt altijd risico op waardedaling.

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie