altcoins-crypto-unlocks

Kennisbank

Kennisbank

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Dit is de guide over “Wat is een ICO?”. In deze guide leer je binnen 3 minuten alles wat je er over moet weten. Wil je nog meer leren over bitcoin, crypto of blockchain? Lees dan één van onze andere artikelen in de kennisbank.

 

Wat in 2017 nog een opkomende trend was, is nu één van de meest prominente onderdelen van de cryptowereld. Het idee om in een pre-sale coins of tokens van een blockchainproject te verkopen, is een enorm succesvolle manier gebleken om geld op te halen voor een nog te ontwikkelen project.

Navigeer snel naar…

    Initial Coin Offering

    ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering. Het houdt in dat een persoon of project de investeerders tokens verstrekt, van een nieuw bedachte cryptocurrency. Deze krijg je als investeerder dan in ruil voor bijvoorbeeld bitcoin (BTC), ethereum (ETH) of eventuele andere cryptocurrencies.

    Sinds 2013 worden ICO’s regelmatig gebruikt als een manier om geld op te halen voor de ontwikkeling van een project en de bijbehorende cryptocurrency die gebruikt zal worden binnen dit project. Terwijl het project nog in ontwikkeling is kunnen de gecreëerde tokens, mits er voldoende vraag naar is, al gekocht of verhandeld worden op exchanges.

    Met het grote succes van Ethereum worden ICO’s steeds vaker ingezet om kapitaal te werven ten behoeve van projectontwikkeling. Met dit voor ogen kan de combinatie van cryptocurrencies en ICO’s een revolutie ontketenen binnen de wereld van financiële systemen. De ICO tokens kunnen de effecten en aandelen van morgen worden.

    Historie ICO’s

    De eerste cryptocurrency die via een ICO gedistribueerd werd was ripple (XRP). Begin 2013 begon Ripple Labs met de ontwikkeling van een betaalsysteem genaamd Ripple, en creëerde daarbij 100 miljard XRP-tokens. Het bedrijf verkocht een gedeelte van de tokens om zo inkomsten te genereren voor de ontwikkeling van het Ripple platform.

    Inmiddels zijn er duizenden projecten gefinancierd door middel van een ICO. Zo haalde NEO, ook wel bekend als de ‘Chinese Ethereum’, eind 2015 ongeveer een half miljoen euro aan bitcoin op. Eén van de meest prominente ICO’s ooit was die van Ethereum zelf. Medio 2014 haalde de Ethereum Foundation ongeveer 20 miljoen USD op, waarmee Ethereum voor lange tijd tot één van de grootste ICO financieringen ooit behoorde.

    Ethereum werd daarmee een drijvende kracht achter het ICO-ecosysteem door het lanceren van zijn eigen platform waarop anderen makkelijk hun eigen tokens konden creëren via ‘smart contracts’.

    De populariteit van ICO’s bereikte een hoogtepunt in 2017. In dat jaar werden miljarden euro’s opgehaald door nieuwe projecten. Maar sindsdien hebben de Securities and Exchange Commission (SEC) en andere regelgevers strenge regels ingevoerd om beleggers te beschermen tegen fraude. Dit leidde tot een afname in ICO’s en de opkomst van andere financieringsmethoden zoals Security Token Offerings (STO’s) en Initial Exchange Offerings (IEO’s).

    Vandaag de dag zijn ICO’s grotendeels vervangen door Initial DEX Offerings (IDO’s), waarbij tokens direct via gedecentraliseerde beurzen worden aangeboden. Ondanks de veranderingen in de wereld van de ICO’s, blijft Ethereum het populairste platform voor tokenlanceringen. Maar daar kan snel verandering in komen door nieuwe spelers zoals Solana, Binance Smart Chain en Polygon die al een aanzienlijke marktaandeel hebben gewonnen.

    Ethereum & ICO’s

    Eén van de meest toegankelijke applicaties voor ontwikkelaars op het Ethereum smart contract systeem is het creëren van een simpele token die, naast ETH, kunnen worden verstuurd en ontvangen via de Ethereum blockchain. Hierdoor functioneert Ethereum als een veelzijdig platform van een breed scala aan ICO’s en projecten. Het is dan ook veilig om te stellen dat Ethereum enorm succesvol is gebleken als gedecentraliseerd platform voor crowdfundig.

    Misschien is ‘The DAO’ wel het meest noemenswaardige voorbeeld van de mogelijkheden en risico’s van Ethereum’s smart contracts. In 2016 haalde het project voor meer dan 100 miljoen USD aan ETH op. De investeerders ontvingen DAO tokens in ruil voor hun bijdrage, welke hun eigen marktwaarde hadden en waarmee de token holder actief deel kon nemen aan het bestuur (governance) van The DAO. Helaas werd de organisatie gehackt, wat leidde tot een groot verlies, en een harde les voor de sector over de kwetsbaarheid van smart contracts.

    Het financieren via token op het Ethereum netwerk groeide snel uit tot één van de steunpilaren van een nieuwe generatie van crowdfunding projecten. Mocht je al een keer mee hebben gedaan dan weet je dat het investeren in een ICO via Ethereum zeer eenvoudig is: je verstuurt ETH, plakt het adres van de ontvanger in je wallet en vervolgens worden de tokens, na een door het project te bepalen tijd, naar je wallet gestuurd.

    Dagelijks duiken er nieuwe projecten op die gebruikmaken van deze methode om financiering op te halen, hoewel de markt nu meer gereguleerd en gecontroleerd is. ICO’s zorgen ervoor dat praktisch elk individu en elke organisatie gemakkelijk ruilbare tokens kan creëren om geld te werven ten behoeve van een nieuwe ontwikkeling. Het kan zijn dat ICO’s in de toekomst het hele systeem van effecten een aandelen een compleet andere vorm geven.

    Andere platformen en ICO’s

    Inmiddels zijn er naast Ethereum diverse concurrerende platforms opgekomen die zich richten op dApps, smart contracts en crowdfunding. Een aantal voorbeelden zijn Cardano, Solana, Polkadot, Binance Smart Chain en Avalanche. Bovendien ontwikkelen deze platforms zich razendsnel en bieden nu functionerende dAPPs en lopende token sales of ICO-alternatieven aan. Denk bijvoorbeeld aan IDO’s en IEO’s.

    Elk platform probeert zijn eigen unieke kenmerken te hebben. Zo staat Solana bekend om zijn hoge snelheid en lage transactiekosten, terwijl Polkadot zich richt op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Interoperabiliteit is het vermogen van verschilllende systemen of blockchains om effectief met elkaar samen te werken en gegevens uit te wisselen.

    Binance Smart Chain en Avalanche trekken ontwikkelaars aan met hun gebruiksvriendelijke omgevingen en schaalbare oplossingen. Deze platforms hebben nu één voor één een actief ecosysteem van dApps, waardoor ze reële concurrentie vormen voor Ethereum.

    NEO, ook wel de ‘Chinese Ethereum genoemd, draait al een tijd en heeft dan ook veel functionerende dApps, zoals Switcheo of Travala.

    Zijn ICO’s legaal?

    De legaliteit rondom ICO’s blijft wereldwijd een zeer controversieel onderwerp. Cryptocurrencies in het algemeen bevinden zich momenteel in een fase van discussie rondom (wereldwijde) regulatie. ICO’s vormen vaak een belangrijk onderwerp binnen deze discussie. Idealiter worden ICO-tokens aanbedoen als digitale goederen in plaats van financiële activa, zodat ze buiten traditionele financiële regelgeving vallen, en als ‘crowd sale’ kunnen worden beschouwd. Maar, zodra tokens een beleggingskarakter hebben of eigendomsrechten vertegenwoordigen, worden ze in veel landen beschouwd als effecten. Hiervoor geldt een strenge regelgeving.

    Sommige landen, zoals de Verenigde Staten, hanteren een streng kader waarbij de Securities and Exchange Commission (SEC) ICO’s behandelt als effecten wanneer ze voldoen aan de criteria van een investering. Daarentegen hebben andere landen, zoals Zwitserland en Malta, specifieke ICO-regelgevingen ontwikkeld. Deze zijn vooral gericht op naleving van de anti-witwas- en KYC-vereisten. In de EUO wordt gewerkt aan een uniforme crypto-regelgeving, de Markets in Crypto-Assets (MiCA), waarin waarschijnlijk ook ICO-regels worden opgesteld.

    China heeft ICO’s volledig verboden, terwijl landen als Zuid-Korea en Singapore strenge regels hebben om hun inwoners te beschermen. Zo kunnen inwoners in deze landen onder specifieke voorwaarden meedoen, vaak binnen zogenaamde ‘regulatory sandboxes’ die innovaties onder gecontroleerde omstandigheden stimuleren.

    ICO’s bevinden zich momenteel in een grijs gebied, maar overheden werken wereldwijd aan duidelijke reguleringen om beleggers beter te beschermen. Als gevolg hiervan kunnen er hogere kosten en meer administratieve verplichtingen voor ICO-organisatoren ontstaan, wat invloed kan hebben op de aantrekkelijkheid voor investeerders.

    Hoe winstgevend zijn ICO’s?

    ICO’s zijn voor veel investeerders een zeer winstgevende investeringsmogelijkheid geweest. We nemen het Ethereum project als voorbeeld: één ETH kostte tijdens de ICO in 2014 ongeveer $0,30. De prijs voor diezelfde token steeg medio januari 2018 naar maar liefst $1400. Dat is een winst van 4.666 keer de oorspronkelijke inleg. NEO (destijds bekend onder de naam Antshares) ging tijdens de ICO over de toonbank voor ongeveer $0,03 per NEO token, terwijl de waarde van dezelfde token medio januari 2018 net boven de $190 noteerde. Daarmee behaalde je dus een winst van 6.333 keer je oorspronkelijke inleg. Genoeg voor een Lambo?

    De prijs van Ethereum heeft inmiddels indrukwekkende hoogtes bereikt, terwijl NEO juist een daling heeft doorgemaakt en nu aanzienlijk lager staat dan in 2018. Er zijn er nog tal van tokens te noemen die compleet door het dak zijn gegaan na een ICO. Helaas zijn er ook projecten die het minder goed of zelfs heel slecht hebben gedaan. Het is daarom ook essentieel om eerst grondig onderzoek te doen alvorens je investeert in een project.

    Zijn ICO’s veilig?

    Doordat de wereld van ICO’s nog steeds beperkt gereguleerd is, brengt het investeren de benodigde risico’s met zich mee. ICO’s zijn vaak het doelwit van hackers en scammers. Zo duikt er weleens een gelikte ICO website op met fancy lappen tekst, een bak aan beloftes en een laag beoogde opbrengst in vergelijking met de rest van de ICO markt. Helaas blijken deze sites soms puur te zijn opgezet om geld af te troggelen van nietsvermoedende beleggers

    Daarnaast zijn ICO’s en in het specifiek de investeerders meer dan eens de dupe van ‘phishing attacks’. Bij een dergelijke vorm van oplichterij worden websites van authentieke ICO projecten zo goed mogelijk nagemaakt met een minimale verandering in het internetadres. Mocht je onverhoopt op zo een website terechtkomen en daar investeren, dan ben je die investering kwijt aan een stel boeven. Let hier dus goed op!

    Waar moet ik op letten bij het investeren van een ICO?

    Wanneer je gaat onderzoeken of en in welke ICO je wilt investeren zijn er een aantal belangrijke factoren die je in acht moet nemen voordat je investeert. Hieronder vind je een korte opsomming van richtlijnen om het kaf van het koren te scheiden.

    Onderzoek het Team

    Zoek van alles uit over het team achter het project. Kijk vooral naar het team van ontwikkelaars en de adviseurs. Kijk of de beschreven personen relevante ervaring hebben met betrekking tot het project. Google de namen, zoek ze op LinkedIn en kijk of er grote namen tussen de adviseurs staan. Kortom, zoek zoveel mogelijk uit omtrent het team en hun ervaring. Iemand met relevante ervaring, opgedaan binnen één of meerdere topbedrijven, heeft een grotere kans van slagen dan een tuinier die niet weet wat een blockchain is. Toegegeven, het voorbeeld is overdreven, maar je snapt de essentie.

    Is er een Bitcointalk.org pagina?

    Bitcointalk.org is één van de meest gebruikte digitale media in de cryptowereld. Hier wordt werkelijk alles wat aan crypto gerelateerd is besproken. Vaak wanneer een project wordt opgezet, of al naam voor zichzelf wilt maken, wordt er een pagina aangemaakt op Bitcointalk.org om de eerste discussies tot leven te wekken. Tevens is dit een platform waarvan de gebruikers doorgaans kritisch zijn en aspecten van het project tot op het bot uitzoeken. Geef dus gehoor aan de Bitcointalk.org community en lees de comments. Zijn deze veelal positief of zijn er veel waarschuwingen en onbeantwoorde vragen? De community probeert gezamenlijk tot consensus te komen omtrent de betrouwbaarheid en potentie van een project.

    In welke stadium bevindt het project zich?

    Heeft het project al een white paper gepubliceerd? Moet het ontwikkelen nog beginnen of is er al een demo-, beta- of zelfs een werkend product? Is er al broncode beschikbaar? Wat voor investeerders heeft het project al aangetrokken?

    Grote investeerders investeren vaak in projecten aan de hand van belangrijke toetsingscriteria om de potentie te bepalen. Wanneer er grote namen of durfkapitaalverstrekkers (Venture Capitalists) mee gemoeid zijn versterkt dat het vertrouwen in de potentie van het project.

    Community en Media

    Het is cruciaal dat er een actieve community is voor investeerders, zoals een Telegram kanaal. Daarnaast is Github belangrijk; de plek waar projecten hun geschreven broncode delen, waardoor je de ontwikkelingen hieromtrent kunt volgen. Overige online media zoals Reddit, Facebook en Twitter kunnen relevant zijn wanneer je het project beoordeelt.

    Waarom is er een token nodig?

    Een ICO dient voor de token aanmaak binnen een project. Eén van de belangrijkste vragen is dan ook “hoe past een token binnen een project en wat is de functie ervan?” Er bestaan namelijk projecten waarbij er geen overtuigende reden gegeven wordt voor het creëren van een token zoals “Een ICO zou geen ICO zijn zonder een token natuurlijk”. Dit is complete onzin aangezien een project zonder noodzaak voor een eigen token ook gebruik zou kunnen maken van Bitcoin of Ethereum.

    Hoeveel geld beoogt het project op te halen?

    Is er een maximaal bedrag wat het project op wilt halen voor ontwikkeling of is het ongelimiteerd?

    Toen het concept ICO nog vrij nieuw was maakte het weinig uit of er een zogeheten ‘capped’ of ‘uncapped’ (gelimiteerd of ongelimiteerd) ICO werd georganiseerd. De cryptowereld was in die tijd aanzienlijk kleiner, dus buitensporige bedragen waren nog niet echt aan de orde. Echter, nu crypto steeds meer mainstream aan het worden is, lijken ICO’s mee te liften op die populariteit en kan het zomaar gebeuren dat een project honderden miljoenen dollars werft. Er is immers een grotere afzetmarkt.

    Tezos organiseerde medio 2017 een uncapped ICO en haalde $232 miljoen op. Is dit bedrag ook echt nodig voor het ontwikkelen van een project? Toch lijkt het er op dat er ook projecten zijn die veel meer vragen dan nodig is, gewoon omdat het kan. Een noemenswaardige opmerking is dat belangstelling voor een project en dus ook de mate van investering belangrijk is als het op exchanges aankomt. Exchanges hebben doorgaans weinig interesse in het listen van een coin die gelieerd is aan een project dat weinig aandacht trekt. Dit maakt het mogelijk lastig om de coin te verhandelen zodra hij uit komt.

    Wees dus kritisch en denk na over de gevolgen van de bedragen die gemoeid zijn met een project.

    Token distributie, waar en hoe?

    Hebzucht komt voor bij zowel investeerders als bij projecten met ICO’s. Om dit te peilen is het nuttig om naar de mate van token distributie te kijken. Als er bijvoorbeeld meer dan 50% van de tokens wordt gereserveerd voor het projectteam, dan kan je hier je vraagtekens bij zetten. Een gedegen opgezet project zal de beoogde token distributie verwerken in de white paper, aan de hand van projectfases die elk een bepaalde investering nodig hebben.

    Kijk ook wanneer de tokens worden vrijgegeven aan de investeerders. Sommige projecten doen dit al een paar uur na het afronden van de ICO, andere projecten ontwikkelen een eigen blockchain waardoor de tokens pas vrijgegeven kunnen worden wanneer de beta versie van de eigen blockchain werkzaam is.

    Lees de white paper en beoordeel de Github content

    Github is een platform waarop ICO projecten hun broncode delen. Dit is vaak heel technisch dus als je geen techneut bent, vraag dan een specialist om zijn of haar mening. Je zou je vragen ook neer kunnen leggen bij de Github community aangezien het daar wemelt van de developers en techneuten die de beschikbare code flink onder de loep nemen.

    White papers kunnen variëren van zeer toegankelijk tot extreem technisch. Heb je moeite met het beoordelen van een white paper? Probeer je ook in dit geval in de community te mengen, die er immers is om elkaar verder te helpen met het maken van juiste investeringen.

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon

    Lees ook

    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het Bitcoin Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
    Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
    Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
    Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
    Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
    Advertentie