altcoins-crypto-unlocks

Kennisbank

Kennisbank

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Dit is de guide over “Wat is een ICO?”. In deze guide leer je binnen 3 minuten alles wat je er over moet weten. Wil je nog meer leren over Bitcoin, crypto of blockchain? Lees dan een van onze andere guides in de Crypto Academy. Wat in 2017 nog een opkomende trend was, is nu één van de meest prominente onderdelen van de cryptowereld. Het idee om in een pre-sale coins of tokens van een blockchainproject te verkopen, is een enorm succesvolle manier gebleken om geld op te halen voor een nog te ontwikkelen project.

Navigeer snel naar…

  Initial Coin Offering

  ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering. Het houdt in dat een persoon of project de investeerders tokens verstrekt, van een nieuw bedachte cryptocurrency. Deze krijg je als investeerder dan in ruil voor bijvoorbeeld BitcoinEthereum of eventuele andere cryptocurrencies.

  Sinds 2013 worden ICO’s regelmatig gebruikt als een manier om geld op te halen voor de ontwikkeling van een project en de bijbehorende cryptocurrency die gebruikt zal worden binnen dit project. Terwijl het project nog in ontwikkeling is kunnen de gecreëerde tokens, mits er voldoende vraag naar is, al gekocht of verhandeld worden op exchanges.

  Met het grote succes van Ethereum worden ICO’s steeds vaker ingezet om kapitaal te werven ten behoeve van projectontwikkeling. Met dit voor ogen kan de combinatie van cryptocurrencies en ICO’s een revolutie ontketenen binnen de wereld van financiële systemen. De ICO tokens kunnen de effecten en aandelen van morgen worden.

  Historie ICO’s

  De eerste cryptocurrency die via een ICO gedistribueerd werd was Ripple (XRP). Begin 2013 begon Ripple Labs met de ontwikkeling van een betaalsysteem genaamd Ripple en creëerde daarbij 100 miljard XRP tokens. Het bedrijf verkocht een gedeelte van de tokens om zo inkomsten te genereren voor de ontwikkeling van het Ripple platform.

  Inmiddels zijn er talloze projecten gefinancierd door middel van een ICO, zoals NEO die eind 2015 ongeveer een half miljoen euro aan Bitcoins ophaalde. Één van de meest prominente ICO’s ooit is die van Ethereum. Medio 2014 haalde de Ethereum Foundation ongeveer 20 miljoen USD op, waarmee Ethereum voor een lange tijd tot één van de grootste ICO financieringen ooit behoorde.

  Aangezien het Ethereum netwerk zelf de mogelijkheid biedt om ‘smart contracts’ uit te voeren en daarmee fungeert als ICO platform voor andere projecten, heeft dit de deur geopend voor een nieuwe generatie van ICO’s.

  Ethereum & ICO’s

  Één van de meest toegankelijke applicaties voor ontwikkelaars op het Ethereum smart contract systeem is het creëren van een simpele token die je, naast Ether, kunt versturen en ontvangen via de Ethereum blockchain. Hierdoor is Ethereum een gastheer-platform van een breed scala aan ICO’s en projecten. We durven gerust te zeggen dat Ethereum buitengewoon succesvol is als gedistribueerd platform voor crowdfunding.

  Misschien is ‘The DAO’ wel het meest noemenswaardige voorbeeld van de potentie van Ethereum’s smart contracts. Het bedrijf haalde in 2016 voor 100 miljoen USD aan Ether op. De investeerders kregen DAO tokens in ruil voor hun Ether, welke hun eigen marktwaarde hadden en waarmee de token holder actief deel kon nemen aan het bestuur (governance) van The DAO. De organisatie werd echter gehackt, waardoor het project een flinke klap heeft gehad.

  Het financieren door middel van een token op het Ethereum netwerk, bleek al gauw één van de steunpilaren van een nieuwe en succesvolle generatie van crowdfunding projecten. Mocht je al een keer mee hebben gedaan dan weet je dat het investeren in een ICO via Ethereum zeer gemakkelijk is: je verstuurt ETH, plakt het adres van de ontvanger in je wallet en vervolgens worden de tokens, na een door het project te bepalen tijd, naar je wallet gestuurd.

  Er verschijnen dagelijks berichten over ICO’s die zijn georganiseerd door nieuwe projecten. De potentie van deze trend lijkt aanzienlijk. ICO’s zorgen ervoor dat praktisch elk individu en elke organisatie gemakkelijk ruilbare tokens kan creëren om geld te werven ten behoeve van een nieuwe ontwikkeling. Het kan zijn dat ICO’s in de toekomst het hele systeem van effecten een aandelen een compleet andere vorm geven.

  Andere platformen en ICO’s

  Er zijn naast Ethereum inmiddels flink wat initiatieven bij gekomen die het tegen Ethereum op willen nemen als platform voor DApps, smart contract en crowdfunding. Denk bijvoorbeeld aan projecten zoals Cardano, EOS, NEO, Icon en Qtum. De meeste projecten zitten echter nog volop in de ontwikkelingsfase en hebben daardoor nog geen functionerende DApps en lopende ICO’s.

  NEO, ook wel de “Ethereum van China” genoemd, draait al wél een tijdje en heeft dan ook al redelijk wat functionerende DApps en flink wat ICO’s gepland staan

  Zijn ICO’s legaal?

  De legaliteit omtrent ICO’s is overal ter wereld een zeer controversieel onderwerp. Cryptocurrencies in het algemeen bevinden zich momenteel in een fase van discussie rondom (wereldwijde) regulatie. ICO’s zijn binnen die discussie wellicht het meest vooraanstaande onderwerp van gesprek. Idealiter worden ICO tokens niet verkocht als financiële activa maar als digitaal goed; dit is waarom een ICO vaak een ‘crowd sale’ wordt genoemd. In het geval de tokens van een ICO worden gezien als digitaal goed, zal er in de meeste landen geen regulatie nodig zijn. Dit maakt investeren in een ICO heel toegankelijk.

  Toch zijn er inmiddels al een paar landen, zoals China, die ICO’s compleet hebben verbannen. Andere landen hebben geen ban op ICO’s maar verbieden wel haar inwoners om deel te nemen aan een ICO. Voorbeelden hiervan zijn Amerika en Zuid-Korea.

  Waar ICO’s zich momenteel in een grijs gebied begeven zal dit te zijner tijd ongetwijfeld veranderen. ICO’s worden wereldwijd onder de loep genomen met het doel de boel uiteindelijk te reguleren. Dit zal dan voor investeerders ook de benodigde financiële risico’s en risico’s omtrent legaliteit met zich mee brengen. Ook kan het zo zijn dat de hoge kosten en de strenge regulatie voor de organisator, betreffende het opzetten van een ICO, zich vertalen naar een minder aantrekkelijk aanbod voor de investeerder.

  Hoe winstgevend zijn ICO’s?

  ICO’s zijn voor veel investeerders een zeer winstgevende investeringsmogelijkheid geweest. We nemen het Ethereum project als voorbeeld: Één Ether kostte tijdens de ICO in 2014 ongeveer $0,30. De prijs voor diezelfde token steeg medio januari 2018 naar maar liefst $1400. Dat is een winst van 4666 keer de oorspronkelijke inleg. NEO (destijds bekend onder de naam Antshares) ging tijdens de ICO over de toonbank voor ongeveer $0,03 per NEO token, terwijl de waarde van dezelfde token medio januari 2018 net boven de $190 noteerde. Daarmee behaalde je dus een winst van 6333 keer je oorspronkelijke inleg. Lambo much?

  Zo zijn er nog tal van tokens te noemen die compleet door het dak zijn gegaan na een ICO. Helaas zijn er ook projecten die het minder goed of zelfs heel slecht hebben gedaan. Het is daarom ook essentieel om eerst grondig onderzoek te doen alvorens je investeert in een project.

  Zijn ICO’s veilig?

  Doordat de wereld van ICO’s nog weinig regulatie kent brengt het investeren de benodigde risico’s met zich mee. ICO’s zijn vaak het doelwit van hackers en scammers. Zo duikt er weleens een gelikte ICO website op met fancy lappen tekst, een bak aan beloftes en een laag beoogde opbrengst in vergelijking met de rest van de ICO markt. Deze website blijkt dan alleen te zijn opgezet om gedupeerden geld afhandig te maken.

  Daarnaast zijn ICO’s en in het specifiek de investeerders meer dan eens de dupe van ‘phishing attacks’. Bij een dergelijke vorm van oplichterij worden websites van authentieke ICO projecten zo goed mogelijk nagemaakt met een minimale verandering in het internetadres. Mocht je onverhoopt op zo een website terechtkomen en daar investeren, dan ben je die investering kwijt aan een stel boeven. Let hier dus goed op.

  Waar moet ik op letten bij het investeren van een ICO?

  Wanneer je gaat onderzoeken of en in welke ICO je wilt investeren zijn er een aantal belangrijke factoren die je in acht moet nemen voordat je investeert. Hieronder vind je een korte opsomming van richtlijnen om het kaf van het koren te scheiden

  Onderzoek het Team

  Zoek van alles uit over het team achter het project. Kijk vooral naar het team van ontwikkelaars en de adviseurs. Kijk of de beschreven personen relevante ervaring hebben met betrekking tot het project. Google de namen, zoek ze op LinkedIn en kijk of er grote namen tussen de adviseurs staan. Kortom, zoek zoveel mogelijk uit omtrent het team en hun ervaring. Iemand met relevante ervaring, opgedaan binnen één of meerdere topbedrijven, heeft een grotere kans van slagen dan een tuinier die niet weet wat een blockchain is. Toegegeven, het voorbeeld is overdreven, maar je snapt de essentie.

  Is er een Bitcointalk.org pagina?

  Bitcointalk.org is één van de meest gebruikte digitale media in de cryptowereld; werkelijk alles wat aan crypto gerelateerd is wordt er besproken. Vaak wanneer een project wordt opgezet, of al naam voor zichzelf wilt maken, wordt er een pagina aangemaakt op Bitcointalk.org om de eerste discussies tot leven te wekken. Tevens is dit een platform waarvan de gebruikers doorgaans kritisch zijn en aspecten van het project tot op het bot uitzoeken. Geef dus gehoor aan de Bitcointalk.org community en lees de comments. Zijn deze veelal positief of zijn er veel waarschuwingen en onbeantwoorde vragen? De community probeert gezamenlijk tot consensus te komen omtrent de betrouwbaarheid en potentie van een project.

  In welke stadium bevindt het project zich?


  Heeft het project al een white paper gepubliceerd? Moet het ontwikkelen nog beginnen of is er al een demo-, beta- of zelfs een werkend product? Is er al broncode beschikbaar? Wat voor investeerders heeft het project al aangetrokken?

  Grote investeerders investeren vaak in projecten aan de hand van belangrijke toetsingscriteria om de potentie te bepalen. Wanneer er grote namen of durfkapitaalverstrekkers (Venture Capitalists) mee gemoeid zijn versterkt dat het vertrouwen in de potentie van het project.

  Community en Media

  Het is cruciaal dat er een actieve community is voor investeerders, zoals een Telegram kanaal. Daarnaast is Github belangrijk; de plek waar projecten hun geschreven broncode delen, waardoor je de ontwikkelingen hieromtrent kunt volgen. Overige online media zoals Reddit, Facebook en Twitter kunnen relevant zijn wanneer je het project beoordeelt.

  Waarom is er een token nodig?

  Een ICO dient voor de token aanmaak binnen een project. Één van de belangrijkste vragen is dan ook ‘hoe past een token binnen een project en wat is de functie ervan?’ Er bestaan namelijk projecten waarbij er geen overtuigende reden gegeven wordt voor het creëren van een token zoals “Een ICO zou geen ICO zijn zonder een token natuurlijk”. Dit is complete onzin aangezien een project zonder noodzaak voor een eigen token ook gebruik zou kunnen maken van Bitcoin of Ethereum.

  Hoeveel geld beoogt het project op te halen?

  Is er een maximaal bedrag wat het project op wilt halen voor ontwikkeling of is het ongelimiteerd?

  Toen het concept ICO nog vrij nieuw was maakte het weinig uit of er een zogeheten ‘capped’ of ‘uncapped’ (gelimiteerd of ongelimiteerd) ICO werd georganiseerd. De cryptowereld was in die tijd aanzienlijk kleiner, dus exorbitante bedragen waren nog niet echt aan de orde. Echter, nu crypto steeds meer mainstream aan het worden is, lijken ICO’s mee te liften op die populariteit en kan het zomaar gebeuren dat een project honderden miljoenen dollars werft. Er is immers een grotere afzetmarkt. Tezos organiseerde medio 2017 een uncapped ICO en haalde $232 miljoen op. Is dit bedrag ook echt nodig voor het ontwikkelen van een project? Het ziet er naar uit dat Tezos een project wordt van enorme omvang dus wie weet. Toch lijkt het er op dat er ook projecten zijn die veel meer vragen dan nodig is, gewoon omdat het kan. Een noemenswaardige opmerking is dat belangstelling voor een project en dus ook de mate van investering belangrijk is als het op exchanges aankomt. Exchanges hebben doorgaans weinig interesse in het listen van een coin die gelieerd is aan een project dat weinig aandacht trekt. Dit maakt het mogelijk lastig om de coin te verhandelen zodra hij uit komt.

  Wees dus kritisch en denk na over de gevolgen van de bedragen die gemoeid zijn met een project.

  Token distributie, waar en hoe?

  Hebberigheid is net zo min vreemd onder de investeerders als onder projecten met ICO’s. Om dit te peilen is het nuttig om naar de mate van token distributie te kijken. Als er bijvoorbeeld meer dan 50% van de tokens wordt gereserveerd voor het projectteam, dan kan je hier je vraagtekens bij zetten. Een gedegen opgezet project zal de beoogde token distributie verwerken in de white paper, aan de hand van projectfases die elk een bepaalde investering nodig hebben.

  Kijk ook wanneer de tokens worden vrijgegeven aan de investeerders. Sommige projecten doen dit al een paar uur na het afronden van de ICO, andere projecten ontwikkelen een eigen blockchain waardoor de tokens pas vrijgegeven kunnen worden wanneer de beta versie van de eigen blockchain werkzaam is.

  Lees de white paper en beoordeel de Github content

  Github is een platform waarop ICO projecten hun broncode delen. Dit is vaak heel technisch dus als je geen techneut bent, vraag dan een specialist om zijn of haar mening. Je zou je vragen ook neer kunnen leggen bij de Github community aangezien het daar wemelt van de developers en techneuten die de beschikbare code flink onder de loep nemen.

  White papers kunnen variëren van zeer toegankelijk tot extreem technisch. Heb je moeite met het beoordelen van een white paper? Probeer je ook in dit geval in de community te mengen, die er immers is om elkaar verder te helpen met het maken van juiste investeringen.

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Crypto Ontbijt: Massale liquidatie door bitcoin crash, sentiment zakt in & meer
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie