altcoins-crypto-unlocks

Kennisbank

Kennisbank

Wat zijn stablecoins?

Cryptocurrencies staan hedendaags bekend om hun enorme prijsvolatiliteit. De koersen kunnen in korte tijd grote prijsschommelingen laten zien. Het komt geregeld voor dat de crypto markt in zijn geheel met dubbele cijfers daalt of stijgt. Dit is voor sommige investeerders een groot nadeel. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het gebruik van crypto in het dagelijks leven ietwat problematisch kan zijn. Er bestaat echter ook een soort cryptocurrency dat hier geen last van heeft; stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrencies die proberen te zorgen voor prijsstabiliteit en worden gekoppeld aan een reserve activa. Meestal is dit de Amerikaanse dollar, maar er bestaan enkele variaties hierop. Op deze manier kunnen cryptocurrencies het beste van de traditionele markten combineren met het beste uit de wereld van crypto.

Navigeer snel naar…

  Welke stablecoins zijn er?

  Er bestaan een groot aantal verschillende stablecoins. Een ding hebben ze allemaal gemeen en dat is het feit dat ze zijn gekoppeld aan de waarde van een achterliggende activa. Stablecoins kunnen worden onderverdeeld in een paar categorieën. 

  De eerste soort zijn stablecoins die worden gekoppeld aan fiat valuta zoals de Amerikaanse dollar en volledig met een reserve van deze fiat valuta worden gedekt. Een bekend voorbeeld van een dergelijke coin is Binance USD (BUSD). 

  Ook bestaan er stablecoins die niet gekoppeld zijn aan fiat valuta, maar een andere soort activa. Er bestaan stablecoins waarvan de waarde gekoppeld is aan goederen zoals zilver, goud en zelfs vastgoed. Een voorbeeld hiervan is Tether Gold (XAUT). Deze stablecoin is direct gekoppeld aan de goudprijs.

  Er zijn zelfs stablecoins die zijn gekoppeld aan de prijs van andere cryptocurrencies zoals ethereum (ETH) of bitcoin (BTC). Op het eerste gezicht lijkt het dan net zo gemakkelijk om de achterliggende cryptocurrency te kopen. Echter, dergelijke stablecoins zorgen ervoor dat blootstelling aan de gekoppelde crypto minder risicovol is door een slimme truc. Zij geven bijvoorbeeld slechts $500 aan nieuwe coins uit voor elke $2.000 die zij in hun reserves hebben. Dat zorgt ervoor dat de stablecoin stabieler blijft dan de gekoppelde cryptocurrency.

  Als laatste bestaan er cryptocurrencies die worden gedekt door een grote hoeveelheid verschillende investeringen die zijn bedoeld om de prijs stabiel te houden. Het bekendste voorbeeld van een dergelijke stablecoin is Tether (USDT). Oorspronkelijk werd Tether 1-op-1 gedekt door een dollar reserve, maar naarmate de tijd vorderde werd hier een hoeveelheid uiteenlopende investeringen aan toegevoegd. Een groot deel van de reserves van Tether bestaat bijvoorbeeld uit verhandelbare waardepapieren.

  Waarom zou je stablecoins gebruiken?

  Het gebruik van stablecoins brengt enkele grote voordelen met zich mee. Allereerst maken stablecoins gebruik van razendsnelle blockchain-technologie. Op die manier is het mogelijk om betalingen te doen in een uitermate korte tijd vergeleken met bijvoorbeeld een traditionele banktransactie.

  Daarnaast kijken stablecoins niet naar landsgrenzen. Het is net zo gemakkelijk om een stablecoin transactie te versturen naar iemand in het buitenland als in het binnenland. Doordat er gebruik gemaakt wordt van blockchain-technologie is het systeem ook erg transparant. Elke transactie wordt opgeslagen op de blockchain en kan door iedereen bezichtigd worden.

  Uiteraard is de stabiliteit van stablecoins een groot voordeel. Wellicht is dit zelfs de belangrijkste reden voor het gebruik van stablecoins. Het is nog altijd vrij lastig om cryptocurrencies te gebruiken in het dagelijks leven. Door de hoge volatiliteit schommelen de prijzen van de grootste cryptocurrencies soms extreem. 

  Als je je boodschappen wil gaan doen is het natuurlijk onhandig als de bitcoin koers ineens keldert. Bij het gebruik van stablecoins bestaat dit probleem niet. Zodoende kan het gebruik van stablecoins bij alledaagse betalingen een uitstekende mogelijkheid bieden.

  Wat is de beste stablecoin?

  Hoewel alle stablecoins in beginsel een aantal dingen met elkaar gemeen hebben zijn de verschillen tussen de coins vaak toch groot. De manier waarop ze werken kan anders zijn, de een kan net wat meer de focus hebben liggen op privacy en de ander is volledig 1-op-1 gedekt door de Amerikaanse dollars. Daarom zullen hier enkele van de meest gebruikte stablecoins besproken worden.

  Tether (USDT) is de grootste en meest gebruikte stablecoin. De prijs van tether is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar. Echter, tether heeft geen homogene reserve van dollars. In plaats daarvan heeft Tether een behoorlijk verspreid portfolio van investeringen dat wordt gebruikt om de stablecoin te dekken. Qua marktkapitalisatie is tether verreweg de grootste.

  USD Coin (USDC) is een andere grote stablecoin. Deze stablecoin wordt uitgegeven door de Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase in samenwerking met Circle. Ook USD Coin is gekoppeld aan de prijs van de dollar. Net als Tether heeft USD meer dan alleen dollars als reserve om de coins in omloop te dekken.

  Dai (DAI) is een opnieuw een stablecoin waarvan de prijs is gekoppeld aan de dollar, maar Dai draait op de Ethereum (ETH) blockchain. Daarnaast heeft dai geen dollars als reserve maar ether tokens. Ook is Dai een volledig decentraal platform. Dat betekent dat er geen centrale autoriteit berust is met het beheer van het netwerk wat bij bijvoorbeeld Tether en USD Coin wel het geval is. Dit is voor veel investeerders een groot voordeel.

  Paxos Gold (PAXG) is een stablecoin die, zoals de naam al doet vermoeden, niet gekoppeld is aan fiat valuta, maar aan de goud prijs. Paxos beheert enkele kluizen waarin zij fysiek goud bewaren om zo de waarde van de PAXG coin te kunnen dekken. Elke PAXG token vertegenwoordigt de waarde van een troy ounce goud.

  1-op-1 stablecoins

  Ondanks dat er een groot aantal stablecoins bestaat dat gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, zijn er maar weinig die ook daadwerkelijk hun volledige reserve in dollars hebben. De grootste stablecoin, Tether, heeft hier een hele hoop kritiek over gekregen. Ook USD Coin stelde in het verleden dat hun reserve uit enkel dollars bestond, tot naar buiten kwam dat dit helemaal niet zo bleek te zijn.

  Voor investeerders kan het van belang zijn dat stablecoins daadwerkelijk 1-op-1 door de achterliggende valuta worden gedekt. Dit omdat hiermee mogelijke problemen met de dekking van de coins tot een minimum beperkt worden. 

  Stablecoins waarbij de reserve wel volledig uit de achterliggende activa bestaat worden daarom door sommige investeerders als een veiligere optie gezien. Een voorbeeld van een dergelijke stablecoin is Binance USD (BUSD). Dit is een stablecoin van de crypto exchange Binance die wederom aan de dollar gekoppeld is en waarvan de reserve 1-op-1 uit Amerikaanse dollars bestaat.

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie