Kevin Schijven Kevin Schijven
16/01/2020 15:42 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 09:40

$2,8 miljard aan bitcoin (BTC) afkomstig van criminele bronnen overgemaakt aan exchanges in 2019

Nieuws
$2,8 miljard aan bitcoin (BTC) afkomstig van criminele bronnen is overgemaakt aan exchanges in 2019

De vraag naar blockchain-experts is nog steeds het grootst in de Verenigde Staten, Bron: OKX.

Er is $2,8 miljard aan bitcoin (BTC) afkomstig van criminele activiteiten overgemaakt aan cryptocurrency-exchanges vorig jaar. Dat meldt blockchain onderzoeksbedrijf Chainalysis in een blogartikel op 15 januari.
Chainalysis meldt dat van de $2,8 miljard meer dan 50% ging naar cryptocurrency-exchanges Binance en Huobi, ondanks dat beide exchanges Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) maatregelen hanteren.


Chainalysis kan de witwaspraktijken onder de loep nemen vanwege de transparante eigenschappen van blockchain-technologie, wat niet mogelijk was geweest met fiatvaluta. Tevens meldt het bedrijf dat de bitcoin, afkomstig van criminele bronnen, maar een kleine fractie is van het totale aantal bitcoin dat wordt overgemaakt naar Binance en Huobi.

Crypto expert: Bitcoin moet 204% stijgen & Nederlanders krijgen gratis bitcoin

OTC

Volgens Chainalysis wordt het grootste deel van de illegale bitcoin verhandeld via over-the-counter (OTC) handelaren. Deze OTC brokers fungeren vaak als tussenpersoon voor traders die niet direct op exchanges willen of kunnen verhandelen. Bovendien stellen ze vaak veel lagere KYC eisen dan de exchanges zelf.
Chainalysis meldt dat het onmogelijk is om te achterhalen hoe groot de OTC handel daadwerkelijk is en dat het probleem ligt in het feit dat de meeste OTC handelaren legitiem zijn terwijl een paar van hen juist specialiseert in het witwassen.
Volgens Chainalysis wordt de illegaal verkregen bitcoin vaak eerst overgezet naar tether (USDT) of een andere dergelijke stablecoin voordat het overgezet wordt in fiatvaluta.

Advertentie

Rogue 100

Chainalysis heeft een top 100 lijst opgesteld van grootste OTC-handelaren waarvan zij denken dat ze betrokken zijn bij de illegale handel van bitcoin. Chainalysis noemt deze groep de “Rogue 100:”

70 van de OTC-handelaren in de Rogue 100 behoren tot de groep van Huobi-accounts die bitcoin ontvangen uit illegale bronnen. 32 van hen behoren tot de groep van 810 accounts die de meest illegale bitcoin ontvangen, en 20 van hen ontvingen $1 miljoen of meer aan illegale bitcoin in 2019.

In totaal ontvingen deze 70 OTC-handelaren $194 miljoen in bitcoin van criminele entiteiten tijdens 2019. Interessant is dat geen van die 70 Rogue 100-accounts op Binance actief is, hoewel het mogelijk is dat sommige van hen daar wel accounts hebben en ook op andere exchanges.

Aldus het rapport. Vervolgens wordt het rapport met het volgende afgesloten:

De Rogue 100 zijn extreem actieve handelaren en hebben een enorme impact op het cryptocurrency-ecosysteem. Ze hebben sinds eind 2017 gestaag toenemende hoeveelheden cryptocurrency ontvangen, maar hun activiteit schoot enorm omhoog dit jaar.

Ze ontvingen in de loop van 2019 meer dan $3 miljard aan bitcoin en velen van hen speelden een substantiële rol in de PlusToken scam die we eerder hebben besproken. Over het algemeen kan het geld dat de Rogue 100 ontvangt tot wel 1% van alle Bitcoin-activiteit in een bepaalde maand vertegenwoordigen.

Samuel Lim, CCO van Binance, reageerde met het volgende op het blogartikel:

Binance zet zich in om financiële criminaliteit in crypto op te ruimen en de gezondheid van onze industrie te verbeteren. We zullen onze KYC- en AML-technologie blijven verbeteren, evenals de tools en partners van derden waarmee we samenwerken, om onze nalevingsnormen verder te versterken.

Het blogartikel is onderdeel van het Chanalysis 2020 Crypto Crime Report dat later deze maand uit moet komen. Vorige maand bracht Chainalysis al een artikel uit omtrent het PlusToken schandaal.
David heeft een nieuwe wekelijkse koersanalyse online staan! Volgens hem zijn nu de bulls aan zet. Mis zijn analyse niet!
Gratis video’s bekijken? Surf dan naar ons YouTube-kanaal. Abonneer je op ons kanaal en mis niets!
abonneren_youtube

Met David en ons meekletsen? Join dan ons gratis discussiekanaal op Telegram!
telegram180
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie