Erik Juffermans Erik Juffermans
25/09/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 12:00

$200 miljoen gestolen in grootste crypto roof van 2023

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Miljoenen aan ethereum gestolen van cryptobeurs en omgezet in bitcoin

Foto: Makoto_Honda/Shutterstock

Opnieuw is er sprake van een enorme hack in crypto land. Ditmaal gaat om het Mixin Network, meldt cybersecuritybedrijf SlowMist. De totale waarde aan gestolen activa bedraagt maar liefst $200 miljoen. Het team van Mixin network heeft inmiddels het incident bevestigd:

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

$200 miljoen aan crypto gestolen

Mixin Network, gelanceerd in 2017, is een crypto-project uit China dat verschillende blockchains met elkaar verbindt en transacties tussen verschillende netwerken efficiënter moet maken.

Het project maakt echter gebruik van een gecentraliseerde database en dat was blijkbaar de zwakke plek waar hackers misbruik van maakte.

“In de vroege morgen van 23 september is de database van Mixin Network’s cloud service provider aangevallen door hackers. Dit resulteerde in het verlies van wat assets op het mainnet. De betrokken assets bedragen ongeveer $200 miljoen.”

Crypto gebruikers reageren geschokt via X, voorheen Twitter. Ze vragen zich onder andere af waarom een gedecentraliseerd platform een centrale database nodig heeft. Volgens een reactie is dit echter niet ongebruikelijk en worden deze databases niet gebruikt voor het bewaren van gebruikersgegevens.

Er gaan ook verhalen rond dat de diefstal mogelijk een inside job was. Er is hier echter nog geen bewijs voor gevonden. Over de komende dagen zullen er hoogstwaarschijnlijk meer details naar buiten komen over de Mixin hack.

Grootste crypto hack van 2023

Met $200 miljoen aan gestolen activa, is de Mixin Network hack de grootste crypto hack van 2023 tot dusver. De schade ligt iets hoger dan bij de Euler Finance hack in maart. Toen werd ongeveer $197 miljoen aan crypto gestolen. Euler Finance ontving echter meer dan de helft van de gestolen activa terug van de hacker.

Met de Mixin Network hack staat de totale schade aan crypto hacks dit jaar al op meer dan $900 miljoen, blijkt uit een recent rapport van DefiLlama. Toch is dit hoge bedrag nog altijd lager dan vorig jaar. In 2022 werd namelijk in totaal $3,2 miljard buitgemaakt door crypto hackers.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement