Erik Juffermans Erik Juffermans
25/09/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 12:00

$200 miljoen gestolen in grootste crypto roof van 2023

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto hacks nemen fors af: gestolen bedrag daalt met meer dan 50%

Foto: Makoto_Honda/Shutterstock

Opnieuw is er sprake van een enorme hack in crypto land. Ditmaal gaat om het Mixin Network, meldt cybersecuritybedrijf SlowMist. De totale waarde aan gestolen activa bedraagt maar liefst $200 miljoen. Het team van Mixin network heeft inmiddels het incident bevestigd:

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

$200 miljoen aan crypto gestolen

Mixin Network, gelanceerd in 2017, is een crypto-project uit China dat verschillende blockchains met elkaar verbindt en transacties tussen verschillende netwerken efficiënter moet maken.

Het project maakt echter gebruik van een gecentraliseerde database en dat was blijkbaar de zwakke plek waar hackers misbruik van maakte.

“In de vroege morgen van 23 september is de database van Mixin Network’s cloud service provider aangevallen door hackers. Dit resulteerde in het verlies van wat assets op het mainnet. De betrokken assets bedragen ongeveer $200 miljoen.”

Crypto gebruikers reageren geschokt via X, voorheen Twitter. Ze vragen zich onder andere af waarom een gedecentraliseerd platform een centrale database nodig heeft. Volgens een reactie is dit echter niet ongebruikelijk en worden deze databases niet gebruikt voor het bewaren van gebruikersgegevens.

Er gaan ook verhalen rond dat de diefstal mogelijk een inside job was. Er is hier echter nog geen bewijs voor gevonden. Over de komende dagen zullen er hoogstwaarschijnlijk meer details naar buiten komen over de Mixin hack.

Grootste crypto hack van 2023

Met $200 miljoen aan gestolen activa, is de Mixin Network hack de grootste crypto hack van 2023 tot dusver. De schade ligt iets hoger dan bij de Euler Finance hack in maart. Toen werd ongeveer $197 miljoen aan crypto gestolen. Euler Finance ontving echter meer dan de helft van de gestolen activa terug van de hacker.

Met de Mixin Network hack staat de totale schade aan crypto hacks dit jaar al op meer dan $900 miljoen, blijkt uit een recent rapport van DefiLlama. Toch is dit hoge bedrag nog altijd lager dan vorig jaar. In 2022 werd namelijk in totaal $3,2 miljard buitgemaakt door crypto hackers.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Advertentie