Simon Bosch Simon Bosch
17/11/2023 13:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/11/2023 13:19

Analist toont miljardenverschuiving bij crypto stablecoins

Tether-USDT USD Coin-USDC
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Analist toont miljardenverschuiving bij crypto stablecoins

Foto: Janet Julie Vanatko/Shutterstock

2023 was op talloze manieren een vreemd jaar. Veel cryptocurrencies zagen flinke stijgingen, maar de volumes ten opzichte van de piekjaren liggen nog steeds relatief laag. Overheden werken aan constructief beleid voor de crypto-industrie, maar regulatie was vooralsnog een probleem voor veel coins. Ook in de wereld van stablecoins zijn vreemde dingen aan de hand. De marktwaarde van USDT is flink gegroeid, maar die van USDC is dit jaar flink gekelderd.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

USDC crypto marktwaarde bleef dalen in 2023

Met de crypto-markt in het algemeen gaat het vooralsnog wel goed, en hetzelfde geldt voor de stablecoin USDT. Volgens data van CoinGecko is stablecoin tether nog altijd de op twee na grootste crypto, en de afgelopen maanden heeft USDT deze positie verder weten te verstevigen. De coin is namelijk gegroeid van 66 miljard dollar naar 87,4 miljard dollar. Dat is een toename van ruim 32%.

Voor Circle’s USD Coin (USDC) ziet het plaatje er heel anders uit. Deze token is in 11 maanden tijd gekrompen van ruim 44 miljard dollar naar 24 miljard dollar – een daling van zo’n 45%. Begin dit jaar stond USDC nog op de vierde plaats wat marktwaarde betreft, nu moet het genoegen nemen met de zevende plaats.

Advertisement

Verschil tussen twee stablecoins merkwaardig

Waarom de twee coins precies dit gedrag vertonen is niet met zekerheid te zeggen. Toen de Amerikaanse investeringsbank Silicon Valley Bank (SVB) begin dit jaar failliet ging kwam USDC in de problemen, omdat een deel van het onderpand van de token bij SVB lag. Hierdoor daalde USDC tijdelijk 12% in waarde. Hierna is de marktwaarde van USDC niet gestopt met dalen.

Tether verklaarde eerder deze week dat de groei in USDT komt door optimisme rondom de bitcoin spot-ETF’s die mogelijk snel worden goedgekeurd. Daarnaast zou USDT in veel landen zelfs functioneren als een ‘de-facto digitale dollar’, omdat veel opkomende markten met torenhoge inflatie kampen.

Ook is USDC maar één van de weinige coins die zo hard is gekrompen. De acht grootste stablecoins zijn de afgelopen 17 maanden netto namelijk gegroeid. MakerDAO’s DAI groeide vorige week opeens met 1,6 miljard dollar. Dat was genoeg om de krimp van de rest van dit jaar weer helemaal teniet te doen.

Echter ging het met Binance USD (BUSD) dit jaar ook niet zo goed. Deze coin kromp van bijna 17 miljard dollar op 1 januari naar slechts 1,8 miljard dollar. Dat kunnen we toewijden aan de enorme krimp van Binance’ handelsplatform en aan strenge beleidsmakers. Zo is Binance aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Met USDC valt het dus nog wel mee.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement