Thom Derks Thom Derks
12/03/2023 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/03/2023 18:30

Binance CEO: Terra oprichter had het juist, banken zijn het risico

icon-altcoins
Altcoin nieuws
USDC stablecoin herstelt link en keer (kort) terug naar 1 dollar 

Foto: Gorev Evgenii/Shutterstock

Als je het aan Binance CEO Changpeng “CZ” Zhao vraagt, dan had Do Kwon, de oprichter van Terra (LUNA), wellicht toch gelijk met zijn idee voor een algoritmische stablecoin. We weten allemaal wat er uiteindelijk gebeurde met de stablecoin van Terra, terrausd (UST), die in mei 2022 op spectaculaire wijze implodeerde. Volgens CZ zijn echter de banken het grootste risico voor door fiatgeld gedekte stablecoins.

Van $8.000 naar $6 miljoen: cryptohandelaar scoort met Ethereum memecoin
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

CZ over Terra en USDC

Met zijn uitspraak verwijst Chanpeng Zhao naar de problemen rondom de USD Coin (USDC) van Circle. Deze week werd bekend dat Circle in grote haast probeerde om ongeveer 40 miljard dollar aan kapitaal op te nemen bij het geplaagde Silicon Valley Bank (SVB). Dat lukte voor het grootste deel, maar er zit nog 3,3 miljard dollar vast bij de Amerikaanse bank en dat kan weleens het einde van USDC inluiden.

In reactie op de tweet van de CEO van Binance riep een gebruiker om door crypto gedekte stablecoins. Waarop Changpeng Zhao reageerde dat Do Kwon daarmee het juiste idee had, maar dat hij keihard faalde in de uitvoering ervan.

Met die uitspraak was niet iedereen het eens. RyanLion zegt bijvoorbeeld dat volgens hem het hele idee van de stablecoin van Terra niet klopte en dat het vrij weinig te maken had met de uitvoering. “Het bouwen van een ecosysteem van 60 miljard dollar klinkt voor mij niet als falen. De fout zat erin dat het niet vol te houden was en dat er zwaktes inzaten die in de beginfase al weggenomen hadden moeten worden”, aldus RyanLion.

Advertentie

Lastige situatie voor crypto en banken

De hele situatie rondom de zwalkende bankensector in de Verenigde Staten laat vooral zien dat bitcoin (BTC) een hele belangrijke asset kan zijn. Waar je er bij de bank nooit zeker van bent dat je jouw tegoeden altijd kunt opnemen, geldt dat probleem voor bitcoin niet. Dat is waar Satoshi Nakamoto bitcoin ooit voor bedacht heeft.

In die zin kun je bitcoin zien als een soort stablecoin. Wellicht niet op basis van de dagelijkse koers, die enorm volatiel kan zijn, maar wel wat betreft de asset zelf. Dit soort gebeurtenissen bewijzen dat een stabiele asset, waar je altijd op kunt vertrouwen, veel belangrijker is dan een munt die kunstmatig op een bepaalde waarde wordt gehouden.

Gedurende de complete geschiedenis van crypto is er nooit volledige zekerheid geweest over de veiligheid van de zogenaamde stablecoins. Iedereen die een significant deel van zijn vermogen in stablecoins parkeert zal altijd een klein beetje angst gevoeld hebben voor het scenario wat zich nu met USDC dreigt te ontvouwen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie