Thom Derks Thom Derks
08/02/2023 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/02/2023 15:45

Chiliz lanceert eigen blockchain; CHZ koers stijgt met 20%

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto analisten delen nieuw plan voor chiliz: 'hier stappen wij in'

Foto: Morrowind/Shutterstock

Chiliz (CHZ), de populaire crypto die die het voor sportclubs mogelijk maakt om eigen tokens te creëeren, lanceert zijn eigen blockchain. Het bedrijf achter het project laat middels een blogpost weten dat het eerste blok van de gloednieuwe blockchain geproduceerd is en Chiliz daarmee een nieuwe fase ingaat.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De Chiliz blockchain

De Chiliz blockchain is een blockchain die EVM-compatible is. De afkorting EVM staat voor Ethereum Virtual Machine. Dit betekent in feit dat het op de blockchain van Chiliz mogelijk is om ook smart contracts en dergelijke te bouwen. Alles wat er op Ethereum mogelijk is, kan in theorie ook op de blockchain van Chiliz plaatsvinden.

De focus van de blockchain ligt op non-fungible tokens (NFT), Play2Earn games, Watch2Earn sportevenementen en de koop en verkoop van tickets voor sportevenementen. Op het moment van schrijven kent de blockchain 11 actieve validators, die het netwerk controleren en nieuwe blokken produceren.

Het doel van een blockchain met wat minder validators dan bijvoorbeeld een Ethereum of Bitcoin, is om een groter aantal transacties per seconde mogelijk te maken. Hoe minder mensen de volledige blockchain hoeven te downloaden, hoe sneller een blockchain in theorie kan zijn. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van de decentralisatie.

Advertentie

Niet iedereen mag ermee spelen

In eerste instantie is het overigens niet voor iedereen mogelijk om smart contracts op de blockchain van Chiliz te publiceren. Dat is alleen mogelijk voor ontwikkelaars die daarvoor toestemming van Chiliz krijgen. Het project kondigt op korte termijn 10 startups aan die op de Chiliz blockchain zullen opereren.

Het gaat om bedrijven die bijvoorbeeld zaken als NFT-tickets of op atleten gebaseerde fantokens uitgeven. De CHZ token moet fungeren als de “benzine” voor de blockchain. Om transacties op de blockchain te doen is dus CHZ nodig, net zoals je op Ethereum ook ether nodig hebt.

In de minuten na de aankondiging schoot de koers van de CHZ token met 20 procent omhoog. Dat geeft aan dat er vanuit de gemeenschap in ieder geval voldoende enthousiasme is over de lancering van de eigen blockchain van het project.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie