Erik Juffermans Erik Juffermans
21/01/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2023 07:00

China wil gebruik van digitale yuan aansporen met nieuwe functies

icon-altcoins
Altcoin nieuws
China wil gebruik van digitale yuan aansporen met nieuwe functies

Foto: RHJPhtotos/Shutterstock

China loopt ver voorop met de ontwikkeling van zijn central bank digital currency (CBDC). De digitale versie van de Chinese yuan, ook wel eCNY, heeft echter al een tijdje moeite om zich in China te profileren als een vast betaalmiddel. De overheid heeft deze week een aantal nieuwe functies toegevoegd die de populariteit van de eCNY moeten opschalen. Vanaf deze week is het onder andere mogelijk om aandelen te kopen met de eCNY.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Digitale yuan nog geen succes

In december deed een official van de People’s Bank of China (PBOC), de Chinese centrale bank, een opvallende uitspraak. Hij gaf aan dat het gebruik van de eCNY ‘erg laag’ was en dat de ‘resultaten niet ideaal’ waren. De betreffende official is inmiddels niet meer actief. Ook bracht de PBOC vorige week officiële cijfers naar buiten. De eCNY betreft maar 0,13% van de totale omloop aan yuan in het land.

Een andere nieuwe functie die het gebruik moet vergroten, is de mogelijkheid om te betalen met android telefoons, zelfs wanneer deze uit staan of geen internet verbinding hebben. Ook kunnen gebruikers hun eCNY gebruiken om aankopen te doen op Meituan, een populaire bezorg app. Hiernaast maken gebruikers van de eCNY op Meituan ook kans op mooie prijzen.

Het is duidelijk dat de Chinese regering alle zeilen bijzet om het gebruik van de digitale Yuan aan te moedigen. Of het gaat werken valt nog te bezien. Het is in ieder geval duidelijk dat de populariteit van de eCNY niet ligt op het niveau waarop werd gehoopt. De bevolking van China lijkt over het algemeen namelijk weinig tot niks te willen weten van de digitale versie van de yuan.

Een moeilijke verandering

Volgens een Chinese onderzoek van de Tsinghua University vindt de bevolking de verandering maar gek. “Mensen gebruiken de originele opties en vinden veranderingen maar moeilijk.” De eCNY is al twee jaar in omloop en alles behalve een succes te noemen. Wel moet gezegd worden dat het Oost-Aziatische land de afgelopen twee jaar grotendeels op slot zat vanwege strenge Covid maatregelen.

Of het een voorproefje is van wat de Europese initiatieven met een digitale euro gaan brengen is niet te zeggen. Wel is het duidelijk dat de transitie van traditionele valuta naar digitale valuta niet geheel zonder obstakels is.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement