Erik Juffermans Erik Juffermans
17/01/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2023 19:30

Digitale euro in 2023? Europese ministers van Financiën voeren druk op

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro in 2023? Europese ministers van Financiën voeren druk op

Foto: peterschreiber.media/Shutterstock

Na een conclaaf in Brussel hebben Europese ministers van Financiën gezamenlijk een statement openbaar gemaakt over de digitale euro. Net als veel andere landen, is de Europese Centrale Bank bezig met het onderzoeken van een central bank digital currency (CBDC). De ministers melden dat bepaalde keuzes over het ontwerp en de functies van de digitale euro op politiek niveau moeten worden gemaakt.

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Europese Unie maakt haast

De groep komt geregeld bij elkaar om de details en potentiële functies van de digitale euro te bespreken. Het officiële statement lijkt een nieuwe stap te zijn in het traject naar de realisatie van de digitale euro. De groep besprak ook enkele kwesties zoals de milieu impact van een digitale valuta. Ook privacy en stabiliteitkwesties werden besproken.

“De Eurogroep vindt dat de introductie van een digitale euro, zowel als de hoofdfuncties en designkeuzes, politiek keuzes vereisen die op het politieke niveau behandeld moeten worden.”

De Europese ministers van financiën willen in het eerste halfjaar van 2023 al een wetgevend voorstel paraat hebben.

“In het eerste halfjaar van 2023 willen we een wetgevend voorstel presenteren dat de details over de digitale euro uiteenzet en de hoofdfuncties reguleert.”

In het derde kwartaal van dit jaar moet het wetgevend voorstel op tafel komen bij de Europese Centrale Bank. De ECB zal zich uiteindelijk over de uitvoerende fase ontfermen.

Moeten we ons zorgen maken?

Wat er precies zal veranderen voor de Europese burgers bij een invoering van een digitale Europese valuta, of CBDC, is moeilijk te voorspellen. Volgens critici zal een dergelijke invoering ten koste gaan van de financiële vrijheid. Het zou in theorie de Europese Centrale Bank complete economische macht kunnen geven.

We leven in een interessante tijd. Een dergelijke economische transitie komt bijna nooit voor. Het ziet er naar uit dat de digitale euro eraan komt. Maar het is simpelweg niet te zeggen hoe Europa met een digitale euro eruit zal gaan zien. Twee dingen zijn zeker; de kritieken zijn zeer zorgelijk en de Europese Unie zelf staat te popelen om de digitale euro zo snel mogelijk uit te rollen. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie