Thom Derks Thom Derks
28/09/2022 15:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2022 15:02

Bitcoin denktank: “CBDC problematisch voor privacy en vrijheid”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

De Bank for International Settlements (BIS) heeft zojuist een succesvolle pilot met een internationale central bank digital currency (CBDC) achter de rug. Volgens de Bitcoin Policy Institute denktank mag dat project echter gelijk de prullenbak in. De Amerikaanse denktank roept de Verenigde Staten op CBDCs af te wijzen en naar bitcoin (BTC) en stablecoins te kijken als alternatieven.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Einde van financiële privacy en vrijheid

In een white paper van dinsdag 27 september, beargumenteren de auteurs dat CBDCs het einde van financiële privacy en vrijheid betekenen. In theorie geef je centrale banken hiermee de ultieme controle over de samenleving. Dat strook niet met de machtsverdeling, aangezien een centrale bank in de basis geen politiek orgaan is.

Natalie Smolenski en Dan Held zeggen dat een CBDC de overheid in principe inzicht geeft in iedere transactie, wat ook gevaarlijk is vanuit beveiligingsperspectief. Hoe vaak horen we niet dat overheidsdatabases worden gehackt? Als een cyberaanval op een toekomstige digitale munt slaagt, dan heeft dat de potentie om het hele systeem plat te leggen.

Als je dan alleen nog maar kunt betalen met je CBDC en die werkt niet meer, dan kan dat voor een hoop chaos zorgen. In die zin kan het best handig zijn om in ieder geval te blijven werken met cashgeld of gebruik te maken van decentrale alternatieven als bitcoin, dat ook altijd werkt.

Advertentie

Moeten we dit wel willen?

Er is volgens Held en Smolenski te weinig discussie over de potentiële gevolgen van het invoeren van een CBDC. In theorie geef je centrale banken daarmee de volledige controle over de economie, maar ook over de individuele financiële vrijheid. Is de overheid van mening dat jij teveel spaart en heeft de economie een stimulans nodig? Dan zouden ze in theorie mogelijk een boete kunnen opleggen op sparen.

Overheden kunnen dan geld uitdelen voor bepaalde producten of een beperkte hoeveelheid tijd. Kortom, de economie wordt echt een speelbal van de machthebbers. In principe kan dat goed zijn als zij precies weten waar ze mee bezig zijn. Het verleden heeft echter bewezen dat centrale banken het al moeilijk hebben om de rente op het juiste niveau te houden.

Als die relatief beperkte set van tools al teveel is voor centrale banken, hoe kunnen we er dan op vertrouwen dat CBDCs de oplossing van alle economische ellende zijn? Dat is precies de vraag die Held en Smolenski zichzelf in het onderzoek stellen en in principe met het antwoord komen dat CBDC helemaal geen goed idee zijn.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie