Timo Bult Timo Bult
08/05/2022 12:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/05/2022 12:35

90% van centrale banken onderzoekt lanceren eigen CBDC crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
90% van centrale banken onderzoekt lanceren eigen CBDC crypto

Foto: pedrosala/Shutterstock

Uit onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) blijkt dat maar liefst 90% van de centrale banken wereldwijd zogenoemde central bank digital currencies (CBDC’s) onderzoekt, of er al mee bezig is. Daarmee lijkt het erop dat door de centrale bank uitgegeven digitale valuta een onderdeel zullen zijn van de toekomst!

Vier redenen waarom de crypto koersen zijn gecrasht volgens analist
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Digitale valuta kunnen pijnpunten oplossen

De BIS vroeg 81 centrale banken naar hun standpunt omtrent het al dan niet lanceren van een CBDC. 90% van hen stelt inderdaad bezig te zijn met dergelijke projecten. 50% zegt daarnaast al bezig te zijn met concrete tests.

Dat 90% hier nu mee bezig is, is een toename ten opzichte van 2019. Toen ondervroeg de BIS 66 centrale banken waarvan destijds 80% zei CBDC’s te onderzoeken. Op dat moment was dat tevens een toename van 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Er zit dus een duidelijke stijgende trend in het aantal centrale banken dat onderzoek doet, of daadwerkelijke tests uitvoert met de digitale valuta.

De reden dat zij dit doen is omdat het verschillende pijnpunten kan oplossen die traditionele systemen nu hebben. Zo legt de BIS uit:

“Wereldwijd is meer dan twee derde van de centrale banken van mening dat ze waarschijnlijk op korte of middellange termijn een CBDC voor particulieren zullen of zouden kunnen uitgeven. Centrale banken beschouwen CBDC’s in staat om belangrijke pijnpunten te verlichten, zoals de beperkte openingstijden van huidige betalingssystemen en de lengte van huidige transactieketens,”

Advertentie

CBDC’s vs. Bitcoin

De grote vraag is natuurlijk of CBDC’s de huidige cryptocurrencies overbodig maken. Dat lijkt onwaarschijnlijk gezien het feit dat de verschillende projecten doorgaans verschillende toepassingen hebben. Ook Bitcoin (BTC) wordt niet overbodig aangezien de moeder der aller cryptocurrencies door geen enkele centrale partij gecontroleerd wordt. Dat is bij CBDC’s uiteraard wel het geval.

Volgens sommigen vormen CBDC’s zelfs een gevaar voor onze financiële vrijheid. Dat staat natuurlijk haaks op waar Bitcoin en andere cryptocurrencies voor staan.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie