Kevin Schijven Kevin Schijven
25/01/2020 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 12:07

Onderzoek: 80% van centrale banken onderzoekt CBDC’s

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Onderzoek 80% van centrale banken onderzoekt CBDCs

Steeds meer centrale banken gaan een eigen nationale digitale valuta uitbrengen; een zogenaamde central bank digital currency (CDBC). Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de Bank for International Settlements (BIS) gepubliceerd op 23 januari.
BIS ondervroeg 66 centrale banken eind 2019 voor zijn onderzoek, waarvan 21 banken uit geavanceerde economieën en 45 uit opkomende economieën. 80% van centrale banken wereldwijd voert onderzoek uit naar CBDC’s, meldt het rapport, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar.
Van de 66 ondervraagde centrale banken heeft 20% gemeld dat het waarschijnlijk in de komende zes jaar een CBDC uit zal brengen, wat tevens een groei is van 10%. Een op de tien banken zei dat ze dit waarschijnlijk al binnen drie jaar willen doen.
CBDC’s hoeven niet per se cryptocurrencies te zijn als bitcoin (BTC) of ether (ETH), vaker zal het de nationale fiatvaluta zijn die omgezet wordt in een digitale vorm. Het rapport maakt een onderscheid tussen digitale valuta uitgegeven door een centrale bank en gedecentraliseerde valuta als cryptocurencies.
De CBDC’s zijn over het algemeen stablecoins waarvan de waarde gekoppeld is aan een bestaande valuta. Het rapport meldt niet welke hiervan van plan zijn om ook blockchain-technologie te gebruiken.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Meer CBDC nieuws

Onlangs kondigde BIS aan samen te gaan werken met zes grote centrale banken om onderzoek naar CBDC’s te doen. Dat zijn De Bank of Canada, de Bank of England, de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank (ECB), Sveriges Riksbank (de centrale bank van Zweden) en de Zwitserse Nationale Bank.
Volgens Hiromi Yamaoka, voormalig hoofd van betalingen en afwikkelingen bij de Bank of Japan, is het de aankondiging van Facebooks libra geweest die druk op ketel uitoefent waardoor centrale banken zich gedwongen voelen om CBDC’s te onderzoeken.
Echter meldt BIS dat maar 10% van deze onderzoeken, allemaal uit opkomende economieën, ook daadwerkelijk proefprojecten hebben die van start zijn gegaan en naar juridische kwesties kijken omtrent CBDC’s. Dat geeft wellicht aan dat het uitbrengen van CBDC’s nog even kan duren.
In gerelateerd nieuws hebben Hong Kong en Thailand op 22 januari aangekondigd dat zij een stap dichterbij zijn bij het uitbrengen van een CBDC waarvan het doel is om grensoverschrijdende transacties tussen de landen goedkoper, veiliger en sneller te maken.
Tevens meldt persbureau Reuters op 24 januari dat 70 Japanse wetgevers pleiten voor het uitgeven van een CBDC. Zij maken zich ook zorgen om libra en de inspanningen van China omtrent hun CBDC.
De nieuwe wekelijkse analyse van David staat online! Hij spreekt in zijn analyse “De 200 dagen moving average (MA)” een paar belangrijke MA’s!
Gratis video’s bekijken? Surf dan naar ons YouTube-kanaal. Abonneer je op ons kanaal en mis niets!abonneren_youtube
Met onze analisten en het team van Crypto Insiders meekletsen? Join dan ons gratis discussiekanaal op Telegram!telegram180

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie