Home Nieuws Zes grote centrale banken gaan samen CBDC's onderzoeken, Facebooks libra is de...

Zes grote centrale banken gaan samen CBDC’s onderzoeken, Facebooks libra is de aanleiding

- Advertentie -

Zes grote centrale banken gaan samen onderzoek doen naar zogenaamde central bank digital currencies (CBDC’s), oftewel nationale digitale valuta. Dat blijkt uit meerdere persberichten gepubliceerd op 21 januari.

De Bank of Canada, de Bank of England, de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank (ECB), Sveriges Riksbank (de centrale bank van Zweden) en de Zwitserse Nationale Bank hebben een nieuw groep gevormd samen met de Bank for International Settlements (BIS).

De groep gaat use cases omtrent CBDC’s onderzoeken en gegevens hierover onderling uitwisselen, waaronder de mogelijkheden omtrent grensoverschrijdende interoperabiliteit, aldus het persbericht.

Daarnaast zal de groep ook samenwerken met de commissie betalingen en marktinfrastructuren (CPMI) en de Financial Stability Board (Raad voor Financiële Stabiliteit, FSB). De groep zal geleid worden door Benoît Cœuré, hoofd van innovatie bij BIS, en Jon Cunliffe, adjunct-gouverneur van de Bank of England.

Libra is de aanleiding

In gerelateerd nieuws heeft het voormalig hoofd van betalingen en afwikkelingen bij de Bank of Japan, Hiromi Yamaoka, gezegd dat Facebooks libra ervoor gezorgd heeft dat centrale banken serieus naar CBDC’s kijken. Dat meldt persbureau Reuters op 22 januari.

Volgens Yamaoka was het de aankondiging van libra vorig jaar waardoor centrale banken zich nu gedwongen voelen om stappen te ondernemen. Over het bovenstaande nieuws meldt Yamaoka het volgende:

De nieuwste beslissing (door de zes centrale banken) gaat niet alleen over het delen van informatie. Het is ook een poging om iets als libra onder controle te houden […] Grote centrale banken moeten aantonen dat ook zij inspanningen leveren om de afwikkeling efficiënter te maken met beter gebruik van digitale technologie.

China is waarschijnlijk de koploper in de race welk land als eerst een CBDC gaat uitbrengen. Het is sinds vorig jaar zomer al bekend dat zij er een aan het ontwikkelen zijn. Eind vorig jaar kwam naar buiten dat ook Rusland en Zuid-Korea een CBDC aan het onderzoeken zijn.

Ook de Europese Centrale Bank is een dergelijke stablecoin aan het onderzoeken. Christine Lagarde, president van de ECB, zei een paar weken geleden dat de ECB met de ontwikkeling van een CBDC niet particuliere initiatieven in de weg wil staan.

Ironisch genoeg gaat het wellicht niet zo goed met het libra-project. Gisteren heeft weer een groot bedrijf aangekondigd uit de Libra Association te stappen, het consortium van bedrijven opgericht ter ontwikkeling van de stablecoin: Vodafone.

De nieuwe wekelijkse analyse van David staat online! Hij spreekt in zijn analyse “De 200 dagen moving average (MA)” een paar belangrijke MA’s!

Gratis video’s bekijken? Surf dan naar ons YouTube-kanaal. Abonneer je op ons kanaal en mis niets!abonneren_youtube

Met onze analisten en het team van Crypto Insiders meekletsen? Join dan ons gratis discussiekanaal op Telegram!telegram180

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€16.301,00 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€16.373,30 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€16.379,70 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€16.431,00 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€16.601,90 Kopen
Laatste nieuws
Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...