Facebook onthult Libra whitepaper, deze geruchten blijken waar

Facebook heeft dan toch eindelijk de white paper van zijn nieuwe cryptocurrency gepubliceerd. Veel geruchten die de afgelopen tijd boven water kwamen lijken grotendeels te kloppen, waaronder de oprichting van de Libra Association en een speciaal fonds dat de waarde van de stable coin moet garanderen. In de white paper wordt nadrukkelijk benoemd dat ook de ‘unbanked’ toegang krijgen tot de cryptocurrency en daarmee financiële diensten.

Facebook werkt naar verluidt al sinds 2017 aan de stable coin. Het wil met de stable coin alle uithoeken van de wereld bereiken, en dus ook de unbanked, ofwel mensen zonder toegang tot bankdiensten. Zo luidt de eerste zin van de white paper:

De missie van Libra is om een eenvoudige wereldwijde valuta en financiële infrastructuur mogelijk te realiseren die miljarden mensen meer mogelijkheden bieden.

Facebook maakte ook bekend dat het een nieuwe dochteronderneming zal stichten: Calibra. Dit bedrijf zal financiële producten gaan ontwikkelen, gebaseerd op Libra. Het eerste product is al bekend. Het zal namelijk een simpele cryptocurrency wallet uitbrengen die zowel op Android als iOS gebruikt kan worden. Met de wallet kan Libra bewaard en verstuurd worden naar andere gebruikers, terwijl de balans in de lokale valuta wordt getoond.

Het bereiken van mensen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot bankdiensten is een groot onderdeel van Facebooks missie. Zo valt op de website van Calibra te lezen:

Voor veel mensen over de hele wereld zijn zelfs financiële basisdiensten nog steeds buiten bereik: bijna de helft van de volwassenen ter wereld heeft geen actieve bankrekening en die aantallen zijn erger in ontwikkelingslanden en nog erger voor vrouwen. De kosten van uitsluiting zijn hoog – bijvoorbeeld, ongeveer 70 procent van de kleine bedrijven in ontwikkelingslanden heeft geen toegang tot krediet, en $25 miljard gaat jaarlijks verloren door migranten via overschrijvingskosten.

Het is dan ook niet zo gek dat een aantal maatschappelijke organisaties onderdeel zijn van de ‘Libra Association’. Deze associatie overziet de ontwikkeling van het ecosysteem en de cryptocurrency zelf. Andere leden van de associatie, zoals de geruchten al deden vermoeden, zijn Uber, PayPal, Visa en Mastercard.

Vanuit de cryptocurrency community wordt skeptisch gereageerd. Zo heeft Andreas Antonopolous kritiek op het open source-karakter van Libra:

Binance CEO, Changpeng Zhao, geeft duidelijk aan dat de privacy van gebruikers op het spel staat:

Heb je gisteren de nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van David gemist? Lees deze dan alsnog door hier te klikken!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€26.205,40 Kopen
1
Bitcoinmeester
€26.452,10 Kopen
2
Litebit
€26.471,80 Kopen
3
SATOS
€26.676,60 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase beheert nu meer dan $90 miljard aan activa, telt tientallen miljoenen gebruikers

De Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase zag enorme groei in 2020, grotendeels door de stijgende koersen van cryptocurrencies aan het eind van het jaar. Op de website...

Cardano (ADA) schatkist tikt de $100 miljoen aan, maar wat kan het project ermee?

De Cardano (ADA) Treasury heeft onlangs een nieuwe high bereikt van bijna $100 miljoen. Door de stijgende ADA prijs nam de waarde van het fonds flink...

Bitcoin als betaalmogelijkheid bij online casino’s. Hoe werkt dat?

De bitcoin (BTC) wordt steeds populairder. Naast beleggen kan je de bekendste cryptomunt ook voor andere doeleinden gebruiken. Een van die mogelijkheden is de...

Bitcoin core ontwikkelaar treedt terug na controverse, Craig Wright stuurt dreigbrief naar Jack Dorsey

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Craig Wright, de man die beweert dat hij de oorspronkelijke bedenker van bitcoin (BTC) is, weer...

Bitcoin (BTC) dominantie neemt verder af terwijl chainlink (LINK) een nieuw prijsrecord neerzet

Na de dip van de bitcoin (BTC) koers gisteren is de prijs weer aardig gestegen. Het is echter niet bitcoin maar de altcoins die...

Timo’s take: Wordt Cardano (ADA) het nieuwe Ethereum (ETH)?

De cryptomarkt bestaat uit heel veel cryptocurrencies waarvan veel een specifiek doel hebben. Kijken we naar bitcoin (BTC) dan is dit het doen van...