Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
18/06/2019 11:37 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2019 11:37

Facebook onthult Libra whitepaper, deze geruchten blijken waar

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Facebook heeft dan toch eindelijk de white paper van zijn nieuwe cryptocurrency gepubliceerd. Veel geruchten die de afgelopen tijd boven water kwamen lijken grotendeels te kloppen, waaronder de oprichting van de Libra Association en een speciaal fonds dat de waarde van de stable coin moet garanderen. In de white paper wordt nadrukkelijk benoemd dat ook de ‘unbanked’ toegang krijgen tot de cryptocurrency en daarmee financiële diensten.
Facebook werkt naar verluidt al sinds 2017 aan de stable coin. Het wil met de stable coin alle uithoeken van de wereld bereiken, en dus ook de unbanked, ofwel mensen zonder toegang tot bankdiensten. Zo luidt de eerste zin van de white paper:

De missie van Libra is om een eenvoudige wereldwijde valuta en financiële infrastructuur mogelijk te realiseren die miljarden mensen meer mogelijkheden bieden.

Facebook maakte ook bekend dat het een nieuwe dochteronderneming zal stichten: Calibra. Dit bedrijf zal financiële producten gaan ontwikkelen, gebaseerd op Libra. Het eerste product is al bekend. Het zal namelijk een simpele cryptocurrency wallet uitbrengen die zowel op Android als iOS gebruikt kan worden. Met de wallet kan Libra bewaard en verstuurd worden naar andere gebruikers, terwijl de balans in de lokale valuta wordt getoond.
Het bereiken van mensen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot bankdiensten is een groot onderdeel van Facebooks missie. Zo valt op de website van Calibra te lezen:

Voor veel mensen over de hele wereld zijn zelfs financiële basisdiensten nog steeds buiten bereik: bijna de helft van de volwassenen ter wereld heeft geen actieve bankrekening en die aantallen zijn erger in ontwikkelingslanden en nog erger voor vrouwen. De kosten van uitsluiting zijn hoog – bijvoorbeeld, ongeveer 70 procent van de kleine bedrijven in ontwikkelingslanden heeft geen toegang tot krediet, en $25 miljard gaat jaarlijks verloren door migranten via overschrijvingskosten.

Het is dan ook niet zo gek dat een aantal maatschappelijke organisaties onderdeel zijn van de ‘Libra Association’. Deze associatie overziet de ontwikkeling van het ecosysteem en de cryptocurrency zelf. Andere leden van de associatie, zoals de geruchten al deden vermoeden, zijn Uber, PayPal, Visa en Mastercard.

Vanuit de cryptocurrency community wordt skeptisch gereageerd. Zo heeft Andreas Antonopolous kritiek op het open source-karakter van Libra:


Binance CEO, Changpeng Zhao, geeft duidelijk aan dat de privacy van gebruikers op het spel staat:


Heb je gisteren de nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van David gemist? Lees deze dan alsnog door hier te klikken!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie