Thom Derks Thom Derks
28/09/2022 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 19:56

Bank voor Internationale Betalingen voert succesvolle CBDC test uit

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Banken mogen vanaf 2025 2% van reserves in bitcoin en crypto aanhouden

Foto: MDart10/Shutterstock

Een pilot voor een central bank digital currency (CBDC), een crypto uitgeveven door een centrale bank, is door de Bank for International Settlements (BIS), of Bank voor Internationale Betalingen (BIB), bestempeld als een succes. In de maandenlange testfase zijn met de CBDC voor $22 miljoen dollar aan internationale transacties verstuurd.

🚀 Nederlanders geven al onze lezers gratis crypto; pak jouw gratis $MATIC
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Welke landen deden mee aan CBDC test?

De centrale banken van Hong Kong, Thailand, China en de Verenigde Arabische Emiraten deden samen met 20 commerciële banken uit deze landen mee aan de pilot. Uiteindelijk is er voor meer dan $12 miljoen dollar aan waarde op het testplatform gezet, dat 164 internationale transacties faciliteerde tussen de participanten.

In totaal is er voor $22 miljoen dollar aan vermogen heen-en-weer gegaan in de testfase. Daniel Eidan, een adviseur en oplossingen-architect bij de BIS, zegt dat de pilot een focus had op interbancaire transacties en de rol van centrale banken op het platform.

“In de toekomst willen we ook meer commerciële aspecten inbrengen”, aldus Eidan over de plannen van de BIS met de CBDC. Nu de eerste testfase succesvol is afgerond, rest er nog één testfase voordat de eerste versie van het product op de markt komt. Een CBDC van de BIS lijkt na deze succesvolle test dus niet ver van ons verwijderd.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe betekent dit weinig tot niets voor bitcoin (BTC). Bitcoin speelt in de Westerse wereld vooral een rol als store of value, mensen beschouwen het meer als een spaarmiddel en niet zozeer als een betaalmiddel. Dat laatste kan nog komen, maar op dit moment is de technologie daar nog niet klaar voor.

In theorie kan bitcoin wel fungeren als de schikkingsmunt voor centrale- en commerciële banken. Het netwerk heeft de capaciteit om transacties van alle banken ter wereld aan het einde van de handelsdag op te vangen. Uiteindelijk moet het Lightning Netwerk de doorbraak van bitcoin als betaalmiddel bij het grote publiek verzorgen.

Tot die tijd blijft het voor het gros van de mensen bij bitcoin als spaarmiddel, waarbij ze vertrouwen op de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Een schaarste die geen enkele CBDC op hetzelfde niveau kan garanderen als bitcoin.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie