Simon Bosch Simon Bosch
05/06/2022 18:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2022 18:20

CBDC kunnen bank runs voorkomen, zegt BIS

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Bijna elke centrale bank op de planeet is een Central Bank Digital Currency (CBDC) aan het ontwikkelen. Dit zijn volledig digitale versies van bestaande fiat-valuta. ‘Maar de euro en de dollar zijn al digitaal, wat heb je hieraan?’ zou je misschien zeggen. De Bank for International Settlements (BIS) heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin beschreven wordt hoe Brazilië zijn eerste stappen zet naar een CBDC.

Solana netwerk blijkt het ‘meest populair’, dankzij memecoin mania
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Programmeerbaar geld

Het rapport is geschreven door Falio Araujo, een medewerker van de centrale bank van Brazilië (CBB) en is verantwoordelijk voor het CBDC project van het land. Hij schrijft hoe werken aan een volledig digitale versie van de Braziliaanse real een aantal doelen heeft. Allereerst is het betalingssysteem in het land al vrij modern, maar het kan nog beter. Een CBDC moet meer mensen toegang geven tot het financiële systeem. Een centrale bank die direct geld kan sturen naar mensen lijkt hieronder te vallen.

Opvallend is dat Araujo ook aangeeft dat een CBDC nieuwe functies moet hebben om zijn bestaan te rechtvaardigen – de digitale Braziliaanse real bestaat immers al. Eén voorbeeld dat genoemd wordt is dat het bank runs kan voorkomen. Betalingen zouden kunnen worden stopgezet en er kunnen limieten worden ingesteld op transacties.

De snelheid van conversie van ‘private tokens’ (lees: ‘gewone’ cryptocurrencies) zou hierbij ook een uitdaging vormen. Reguliere crypto blijven dus bestaan, maar er komen wellicht transactielimieten. De programmeerbaarheid van geld en CBDC’s in het algemeen is een belangrijk punt in het rapport. Zelfs het woord smart contracts noemt de centrale bank expliciet.

Advertentie

Staat en centrale bank blijven gescheiden

Ook benadrukt de auteur dat de invloed van de staat en die van de centrale bank gescheiden moeten blijven. Als economisch beleid zou worden gemengd met de politiek, dan zouden beleidsmakers te veel invloed kunnen krijgen op de bevolking. De centrale bank is kennelijk van mening dat dat nog steeds niet de bedoeling is.

Een volledig digitale real blijkt al sinds 2015 besproken te worden bij de centrale bank. Deze centrale bank is daar niet de enige in, zo werkt bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) ook al jaren aan een CBDC.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie