Erik Juffermans Erik Juffermans
06/01/2023 12:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2023 12:03

Waarom de Europese Centrale Bank een digitale euro wil

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro pas na 2024 verkiezingen, zegt financieel topman EU

Foto: DesignRage/Shutterstock

Een hoge pief bij de Europese Centrale Bank (ECB), Fabio Panetta, heeft nog maar eens de nadruk gelegd op het belang van een central bank digital currency (CBDC) in Europa. Een CBDC is in principe een stablecoin gekoppeld aan een nationale valuta, in dit geval de euro. Panetta gelooft dat de ontwikkeling hiervan niet vroeg genoeg kan komen. Volgens hem kunnen centrale banken met behulp van een CBDC “het vertrouwen waarop geld is gebaseerd waarborgen”.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

“De risico’s van crypto zijn te groot”

Panetta sprak zich al vaker uit over het belang van blockchain technologie in de vorm van een CBDC. Tegelijkertijd is hij extreem sceptisch over cryptocurrencies in het algemeen:

“Het afgelopen jaar zagen we de crypto industrie uiteenvallen toen investeerders haastten om uit de sector te stappen.”

Hij meent dat het goed zou zijn om de gehele crypto industrie te negeren en deze zichzelf uit te laten branden. Het alternatief, het reguleren van de crypto industrie, brengt genoeg risico met zich mee namelijk.

Volgens hem zijn de kosten van een ongereguleerde crypto sector voor de Europese maatschappij echter te hoog, vooral voor ongeïnformeerde investeerders. Hij vervolgde zijn betoog met de klassieke argumenten over witwaspraktijken en de klimaatimpact van crypto.

MiCa wetsvoorstel voor crypto wetgeving

Inmiddels is de Europese Unie al een tijdje hard bezig met een alomvattend wetgevend kader voor de toezicht op crypto. Dit wetsvoorstel is MiCa, en zal hoogstwaarschijnlijk ergens in de komende twee jaar ingevoerd worden. Volgens Panetta is MiCa een belangrijke stap, maar is het onvoldoende. Hij zou liever zien dat het investeren in niet-ondersteunde digitale assets wordt behandeld als gokken.

Ondanks al zijn gewenste regulatie zal crypto altijd gebreken hebben vindt Panetta. De enige oplossinging is een Europese crypto van de ECB, een CBDC dus. 

“Een CBDC is een risico-vrije en betrouwbare digitale asset. Door de rol van de centrale bank te waarborgen zal het vertrouwen in cryptocurrencies veilig worden gesteld.”

Volgens Patrick Hansen, een twitteraar die de ontwikkelingen van de EU omtrent crypto op de voet volgt, is de positie die de ECB inneemt uniek. Geen enkele andere centrale bank ter wereld doet volgens hem zoveel moeite om cryptocurrencies in de kiem te smoren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie