Roy van Krieken Roy van Krieken
01/07/2022 11:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2022 11:45

Europese Unie keurt MiCA crypto wetsvoorstel goed

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/artjazz

Na jaren van discussie is het dan eindelijk zover. Het langverwachte, en beruchte, wetsvoorstel om Markets in Crypto Assets (MiCA) serieus op de schop te nemen is door wetgevers in de Europese Unie goedgekeurd. Dat betekent dat er definitief een breed regelgevend stelsel wat betreft de crypto industrie in Europa aan zit te komen.

Russische oppositieleider lanceert crypto-referendum over Poetin
Russische oppositieleider lanceert crypto-referendum over Poetin

Europese crypto regulatie vordert gestaag

De nieuwe versie van MiCA zal streven naar de invoering van toezichtsbepalingen, vormen van consumentenbescherming en het waarborgen van het milieu en klimaat. In een eerdere versie van het wetsvoorstel werd getracht om proof-of-work cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), te verbieden, maar de uitvoering daarvan werd uiteindelijk uit het wetsvoorstel geschrapt.

MiCA, waarover sinds de invoering ervan in 2020 hevig is gedebatteerd, stelt de regels vast voor de wijze waarop crypto en digitale activa moeten worden behandeld door na te gaan waar de bestaande wetgeving wat betreft financiële diensten in de EU tekortschiet. Er wordt gestreefd naar gelijkwaardige behandeling van cryptovaluta in alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

“Transparantie, openbaarmaking, machtiging en toezicht op transacties door dienstverleners zijn enkele van de maatregelen die in het nieuwe wetsvoorstel aan de orde komen, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de bescherming van de consument.”

Stablecoin regulatie

Vooral wat betreft stablecoins is er een hoop toegevoegd aan MiCA in het onlangs goedgekeurde wetsvoorstel. Zo zullen stablecoins zich moeten houden aan strenge regels om te voorkomen dat een vergelijkbaar scenario als de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk opnieuw kan plaatsvinden.

“grote stablecoins zullen worden onderworpen aan strikte operationele en prudentiële regels, met beperkingen als ze op grote schaal als betaalmiddel worden gebruikt, en een maximum van 200 miljoen euro aan transacties/dag”.

De reserves van stablecoins zullen op een juiste en veilige manier gedekt moeten worden. Dat betekent feitelijk dat algoritmische stablecoins, zoals TerraUSD (UST), onder de nieuwe MiCA wetgeving niet lange mogen bestaan in Europa.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie