Roy van Krieken Roy van Krieken
01/07/2022 11:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2022 11:45

Europese Unie keurt MiCA crypto wetsvoorstel goed

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/artjazz

Na jaren van discussie is het dan eindelijk zover. Het langverwachte, en beruchte, wetsvoorstel om Markets in Crypto Assets (MiCA) serieus op de schop te nemen is door wetgevers in de Europese Unie goedgekeurd. Dat betekent dat er definitief een breed regelgevend stelsel wat betreft de crypto industrie in Europa aan zit te komen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Europese crypto regulatie vordert gestaag

De nieuwe versie van MiCA zal streven naar de invoering van toezichtsbepalingen, vormen van consumentenbescherming en het waarborgen van het milieu en klimaat. In een eerdere versie van het wetsvoorstel werd getracht om proof-of-work cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), te verbieden, maar de uitvoering daarvan werd uiteindelijk uit het wetsvoorstel geschrapt.

MiCA, waarover sinds de invoering ervan in 2020 hevig is gedebatteerd, stelt de regels vast voor de wijze waarop crypto en digitale activa moeten worden behandeld door na te gaan waar de bestaande wetgeving wat betreft financiële diensten in de EU tekortschiet. Er wordt gestreefd naar gelijkwaardige behandeling van cryptovaluta in alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

“Transparantie, openbaarmaking, machtiging en toezicht op transacties door dienstverleners zijn enkele van de maatregelen die in het nieuwe wetsvoorstel aan de orde komen, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de bescherming van de consument.”

Stablecoin regulatie

Vooral wat betreft stablecoins is er een hoop toegevoegd aan MiCA in het onlangs goedgekeurde wetsvoorstel. Zo zullen stablecoins zich moeten houden aan strenge regels om te voorkomen dat een vergelijkbaar scenario als de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk opnieuw kan plaatsvinden.

“grote stablecoins zullen worden onderworpen aan strikte operationele en prudentiële regels, met beperkingen als ze op grote schaal als betaalmiddel worden gebruikt, en een maximum van 200 miljoen euro aan transacties/dag”.

De reserves van stablecoins zullen op een juiste en veilige manier gedekt moeten worden. Dat betekent feitelijk dat algoritmische stablecoins, zoals TerraUSD (UST), onder de nieuwe MiCA wetgeving niet lange mogen bestaan in Europa.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie