Roy van Krieken Roy van Krieken
01/07/2022 11:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2022 11:45

Europese Unie keurt MiCA crypto wetsvoorstel goed

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/artjazz

Na jaren van discussie is het dan eindelijk zover. Het langverwachte, en beruchte, wetsvoorstel om Markets in Crypto Assets (MiCA) serieus op de schop te nemen is door wetgevers in de Europese Unie goedgekeurd. Dat betekent dat er definitief een breed regelgevend stelsel wat betreft de crypto industrie in Europa aan zit te komen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Europese crypto regulatie vordert gestaag

De nieuwe versie van MiCA zal streven naar de invoering van toezichtsbepalingen, vormen van consumentenbescherming en het waarborgen van het milieu en klimaat. In een eerdere versie van het wetsvoorstel werd getracht om proof-of-work cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), te verbieden, maar de uitvoering daarvan werd uiteindelijk uit het wetsvoorstel geschrapt.

MiCA, waarover sinds de invoering ervan in 2020 hevig is gedebatteerd, stelt de regels vast voor de wijze waarop crypto en digitale activa moeten worden behandeld door na te gaan waar de bestaande wetgeving wat betreft financiële diensten in de EU tekortschiet. Er wordt gestreefd naar gelijkwaardige behandeling van cryptovaluta in alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

“Transparantie, openbaarmaking, machtiging en toezicht op transacties door dienstverleners zijn enkele van de maatregelen die in het nieuwe wetsvoorstel aan de orde komen, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de bescherming van de consument.”

Stablecoin regulatie

Vooral wat betreft stablecoins is er een hoop toegevoegd aan MiCA in het onlangs goedgekeurde wetsvoorstel. Zo zullen stablecoins zich moeten houden aan strenge regels om te voorkomen dat een vergelijkbaar scenario als de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk opnieuw kan plaatsvinden.

“grote stablecoins zullen worden onderworpen aan strikte operationele en prudentiële regels, met beperkingen als ze op grote schaal als betaalmiddel worden gebruikt, en een maximum van 200 miljoen euro aan transacties/dag”.

De reserves van stablecoins zullen op een juiste en veilige manier gedekt moeten worden. Dat betekent feitelijk dat algoritmische stablecoins, zoals TerraUSD (UST), onder de nieuwe MiCA wetgeving niet lange mogen bestaan in Europa.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie