Simon Bosch Simon Bosch
29/09/2022 16:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/09/2022 16:02

ECB: ‘crypto’ euro mogelijk ook populair buiten eurozone

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
ECB: 'crypto' euro mogelijk ook populair buiten eurozone

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Als je dacht dat wij in Nederland en België al kampen met een torenhoge inflatie, dan heb je landen als Sri Lanka, Pakistan en veel plekken in Afrika nog niet gezien. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft veel vertrouwen in de euro. Het denkt zelfs dat de valuta populair kan gaan worden buiten de eurozone.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Euro-gebruik buiten eurozone

ECB-directeur Christine Lagarde zei dit tijdens het Atlantic Council’s Frankfurt Forum on U.S.-European GeoEconomics. Lagarde verklaarde op een vraag dat de digitale versie van de euro grenzeloos zou moeten zijn. Goed toezicht is volgens haar vereist. “[Een digitale euro kan] overzeese betalingen goed mogelijk maken, daarom moeten autoriteiten in de Verenigde Staten en in Europa aantekeningen vergelijken,” verklaarde Lagarde.

Daarmee bedoelt ze dat Europa nog wat zou kunnen leren van de VS. De Amerikaanse dollar heeft namelijk al jaren een goed ontwikkelde overzeese markt. De euro is na de dollar de meest gebruikte valuta. Volgens de Bank for International Settlements (BIS) speelde de euro in 2019 een rol in meer dan 30% van alle verhandelde valuta. Dat is relatief veel, maar de dollar speelt met bijna 90% nog een veel grotere rol.

Advertentie

De euro is zo slecht nog niet?

De ECB werkt nu al twee jaar aan het CBDC-project voor de eurozone, maar uitgerold is deze volledig digitale euro nog niet. Mocht de euro net zoveel gebruikt gaan worden als de dollar, dan zouden buitenlanders de euro gaan zien als hun primaire valuta voor alledaags gebruik. Denk dan bijvoorbeeld aan Noord-Afrika, Europese landen buiten de eurozone en wellicht aan eilanden in Caribisch gebied of voor de kust van Afrika.

Voor de achtertuin van de Verenigde Staten is iets vergelijkbaars met de Amerikaanse dollar al heel normaal. In El Salvador en Ecuador is de USD namelijk wettelijk geld, ondanks dat de centrale bank van de VS vrijwel niets te maken heeft met deze landen.

Eerder deze zomer beschreven we dat de euro fors minder waard kan worden, en dat de eurozone in een relatief zwakke positie zit. Hoe succesvol zo’n internationale euro zou zijn kun je je afvragen. Toch moeten we ons bedenken dat er valuta zijn die nog veel zwakker zijn. Sri Lanka kampt bijvoorbeeld met hyperinflatie. Dan valt die 12% van ons nog wel mee.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie