Simon Bosch Simon Bosch
14/07/2022 04:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2022 04:33

Sri Lanka houdt cryptocurrencies illegaal, ondanks hyperinflatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
¿Puede Bitcoin resolver la crisis económica de Sri Lanka?

Foto: esfera/Shutterstock

Begin dit jaar kwam Sri Lanka in zwaar weer toen de nationale valuta onderhevig was aan enorme inflatie. Cryptocurrencies stegen daardoor hard in waarde. Tegelijkertijd bleven cryptocurrencies in het land illegaal. De centrale bank van Sri Lanka (CBSL) houdt helaas voet bij stuk.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto ‘illegaal’ in Sri Lanka

Begin dit jaar had centrale bank van het land niet meer genoeg valutareserves om de in dollars genomineerde leningen te kunnen betalen. Daarom moest het zijn eigen valuta devalueren om de schulden te kunnen betalen. Vorige maand bereikte het inflatieniveau zelfs hyperinflatie-territorium met een officieel inflatiepercentage van 54,6%. Economen leggen de grens voor hyperinflatie vaak op 50%.

In principe is dat een buitenkansje voor Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies, die al verschillende keren hebben bewezen uitstekend hun werk te doen in landen waar hyperinflatie heerst. Argentinië, Iran en Venezuela zijn daar goede voorbeelden van. Maar in Sri Lanka zijn exchanges en andere crypto-bedrijven niet welkom. Inwoners wordt verboden om via hun bank geld over te maken naar crypto exchanges, om zo in cryptovaluta te investeren. Dat maakt de toegankelijkheid tot crypto niet onmogelijk, maar wel extreem lastig.

De centrale bank heeft ook een harde waarschuwing gegeven aan inwoners en bedrijven. Investeerders moeten letten op ‘serieuze financiële, operationele, juridische en beveiligingsrisico’s’ als ze in virtuele activa investeren. Ook is er geen bescherming van consumenten.

Direct investeren in crypto in Sri Lanka is niet illegaal, maar het gebruiken en opzetten van alle infrastructuur eromheen wél. Als puntje bij paaltje komt is het dus zo goed als illegaal om crypto te gebruiken.

Advertentie

Mismanagement van centrale bank

De situatie is een uitstekend voorbeeld van mismanagement van de centrale bank. De dollar is over het algemeen een sterke valuta, en dat is nu duidelijker dan ooit. De centrale bank van het land kampt met een tekort, en het gevolg is hyperinflatie en een tekort aan bijna alles. Als de centrale bank beter onderzoek had gedaan en het risico van lenen in de dollar aan had zien komen. Dan had het nu misschien niet met hyperinflatie gekampt.

Maar Sri Lanka is hier niet de enige is. Ook bijvoorbeeld Turkije, veel landen in Afrika en Zuid-Amerika en Oekraïne hebben last van torenhoge inflatie. In veel van die gevallen is de oorzaak een te hard stijgende dollar, vaak gecombineerd met dollar-schulden. Die paar procent inflatie in Nederland is er niet mee te vergelijken, maar ook hier eist de inflatie zijn tol.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie