Roy van Krieken Roy van Krieken
05/07/2022 16:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2022 16:50

Inflatie in Turkije astronomisch hoog; bitcoin steeds populairder

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Inflatie in Turkije astronomisch hoog; bitcoin steeds populairder

Foto: Alexey Struyskiy/Shutterstock

De gemiddelde Nederlander is ondertussen het woord ‘inflatie’ vast en zeker al aardig beu. In Turkije zullen ze echter jaloers zijn op onze inflatiecijfers. Aldaar is de jaarlijkse inflatie gestegen tot maar liefst 78,24%, het hoogste punt in zeker 24 jaar tijd. Als gevolg van deze inflatie grijpen Turken steeds vaker naar bitcoin (BTC).

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Inflatie rijst de pan uit

Er zijn een aantal redenen aan te wijzen dat de inflatie in Turkije zo ontzettend de spuigaten uitloopt. Zo daalt de nationale valuta van Turkije, de Turkse lira, al langere tijd erg hard in waarde. Dit in combinatie met stijgende prijzen van onder meer energie en voedsel zorgen voor een duizelingwekkend hoge inflatie. 

Het Turkish Statistical Institute publiceerde vandaag nieuwe inflatiecijfers. De inflatie is in juni weer met 4,95% gestegen tot een totaal van bijna 80% jaar op jaarbasis. Dat zijn cijfers die niet in de koude kleren gaan zitten.

Bitcoin in Turkije

Als gevolg van deze extreme inflatie kijken Turkse burgers vanzelfsprekend steeds vaker naar alternatieven om hun vermogen te beschermen. Een van die opties is klaarblijkelijk bitcoin. Volgens data van peer-to-peer crypto exchange LocalBitcoins doen mensen in Turkije steeds vaker transacties in de vorm van bitcoin.

Vooral in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was er een enorme stijging zichtbaar in het handelsvolume van bitcoin in Turkije via LocalBitcoins. Het eerste kwartaal van 2022 liet een stijging van tenminste 51% zien van het bitcoin handelsvolume ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het handelsvolume met nog eens 40%.

De Turkse overheid is geen fan van deze trend. Zij zijn overwegend anti-crypto en proberen er alles aan te doen om Turkse staatsburgers binnen het traditionele financiële systeem te houden. Desalniettemin zien we dat vrijwel elke bevolkingsgroep in Turkije toch naar crypto als bitcoin grijpt. Dat is met een inflatie van 80% natuurlijk ook niet bepaald gek.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie