Simon Bosch Simon Bosch
02/03/2022 16:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:58

Crypto is super trendy in Turkije door inflatie, óók bij vrouwen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Turkije kondigt op blockchain gebaseerde digitale identiteit aan

Foto: arda savasciogullari/Shutterstock

Dat de inflatie ook is de afgelopen tijd weten we nu wel. Helaas is de situatie in Turkije er een stuk erger aan toe, en dat is meteen terug te zien bij kopers van cryptovaluta uit het Oost-Europese land. Bij Turkse investeerders lijkt crypto een stuk populairder te zijn geworden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

40% is al actief in crypto

Dat blijkt uit een enquête van de gecentraliseerde exchange KuCoin. Sinds vorig jaar is de Turkse Lira (tickersymbool: TRY) 50% in waarde gedaald. Crypto begint in Turkije nu een begrip te worden. Ongeveer 40% van de op het internet actieve mensen in Turkije met een leeftijd tussen de 18 en 40 jaar heeft het afgelopen jaar in cryptocurrencies gehandeld. Maar liefst 59% daarvan is van plan om in de eerste helft van 2022 zijn posities te vergroten.

Opvallend genoeg is slechts één in vier crypto-traders al langer dan een jaar actief in de wereld van digitale assets. Dit is volgens KuCoin een teken dat er behoefte is aan meer informatie over crypto. Leeftijd blijkt niet echt een rol te spelen, de grootste leeftijdsgroepen zijn ongeveer even groot.

Advertentie

Opvallend groot deel is vrouw

Minstens zo opvallend is dat erg groot deel van de vrouwen ook actief is. Maar liefst 47% van de deelnemers is vrouw. Dat was in 2019 nog ongeveer 20% in Europa. Vrouwen zijn over het algemeen wat terughoudender met risico nemen, wat kan betekenen dat de situatie in Turkije de spuigaten uit loopt. Ook is 63% van de mensen die nog niet investeert maar dit wel van plan is vrouw.

Wat risico-tolerantie betreft verwacht 50% van de investeerders een rendement van minstens 21%, en 37% accepteert een verlies van maximaal 5%. Slechts 13% is bereid om meer dan 21% te verliezen. Naast de volatiliteit kan de Turkse inflatie hier uiteraard ook een rol in spelen.

Turken investeren in drie hoofdgroepen, volgens het onderzoek: stablecoins, derivaten en metaverse-projecten. Blocktopia en Verasity staan respectievelijk op plaats drie en acht wat meest verhandelde coins betreft. Het volledige rapport is te lezen op KuCoins blog.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie