Simon Bosch Simon Bosch
19/04/2022 16:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 13:54

Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin in Sri Lanka naar nieuw prijsrecord door dalende fiatvaluta

Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock

Sri Lanka is het thuisland van de Sri Lankaanse roepie, maar ook deze fiat-valuta heeft het erg moeilijk de afgelopen tijd. De valuta heeft al een flink deel van zijn waarde verloren, en nu kerft het nieuwe dieptepunten uit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Fiat daalt hard in waarde

De val ging op 9 maart van start, toen de valuta opende met een enorme gap down van bijna 12%. De fiat-valuta is wederom afkomstig uit een emerging market en heeft relatief gezien een erg lage marktwaarde van slechts 27 miljard euro.

Volgens een interessante tabel van CoinMarketCap staat de valuta (ticker: LKR) op plek 67 in de lijst van grootste valuta. Op het moment hebben zelfs cryptovaluta als Terra (LUNA) en Solana (SOL) een hogere marktwaarde. Marktwaarde zegt helaas niets over stabiliteit, de huidige totale waardedaling ten opzichte van de euro is vanaf 7 maart 2022 al bijna 40%.

De Sri Lankaanse roepie op de euro, grafiek met dank aan TradingView.

Ook interessant om te zien is dat sommige technische indicatoren niet goed werken in dit soort situaties. Zo is de Relative Strength Index (RSI) voor zowel het euro- als het dollarpaar al erg lang extreem oversold. Voor velen zou dit begin maart al een koopsignaal zijn geweest, maar sindsdien is de valuta een vierde van zijn waarde extra verloren.

Advertentie

Net geen hyperinflatie

40% is op zichzelf al een enorm percentage voor een fiat-valuta, maar hyperinflatie is het net niet. Over het algemeen wordt voor de definitie van hyperinflatie een percentage van 50% per maand aangehouden. Dat is enorm. De meest extreme inflatie in Sri Lanka van de afgelopen tijd vond plaats tussen 7 maart en 7 april, en bedroeg ongeveer 36%. Het scheelt niet veel, maar ‘hyper’ mag het beestje nog niet genoemd worden.

De hoge inflatie blijkt te zijn veroorzaakt doordat de overheid zijn externe schulden niet meer kan betalen, volgens de centrale bank van het land. De forexreserves worden gebruikt om essentiële goederen aan te schaffen, zoals brandstof. Financial Times schrijft dat het de slechts presterende valuta van het moment is. De Russische roebel is op dit moment iets gekalmeerd.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Inwoners kopen cryptocurrency

De inwoners van Sri Lanka blijken op grote schaal in cryptovaluta te investeren. Zo kost bitcoin in de Sri Lankaanse roepie maar liefst 13,247,860 LKR, volgens CoinGecko. Volumes zijn hard toegenomen. De grafiek verschilt bovendien duidelijk met die van de USD-grafiek. Bitcoin in de LKR heeft al een nieuwe all-time-high gevonden.

Bitcoin op de Sri Lankaanse roepie (LKR). Grafiek met dank aan CoinGecko.

Ook hebben veel overheidsfunctionarissen ontslag genomen na de start van de crisis. De kersverse Minister van Financiën had slechts één dag zijn functie en is nu al van zijn positie ontheven, schrijft BeInCrypto.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie