Roy van Krieken Roy van Krieken
08/12/2023 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2023 15:20

Cruciale nieuwe wending in de zaak van Terra-oprichter

icon-altcoins
Altcoin nieuws
terra-luna-lunc-do-kwon

Foto: Shutterstock/Hasbi Sahin

Velen zullen nog de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk op hun netvlies gebrand hebben staan. De oprichter en grote baas van dit netwerk, Do Kwon, werd als gevolg van dit debacle gearresteerd in Montenegro en belast met ernstige aanklachten. Het blijkt nu dat, ondanks herhaalde pogingen om dit te voorkomen, hij op het punt staat om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

De nasleep van Terra’s instorting

De aanklachten tegen Kwon in de VS zijn veelomvattend, waaronder fraude, securities fraude en samenzwering tot fraude en marktmanipulatie. Zelf ontkent Do Kwon alle aantijgingen, met gisteren nog een laatste poging om zijn onschuld te bewijzen en uitlevering te voorkomen.

Deze aanklachten volgen op de uitzonderlijk tumultueuze periode in mei 2022, waarin het volledige Terra ecosysteem in een oogwenk ten onder ging, met vele miljarden verlies als gevolg. De cryptomarkt is eigenlijk meer dan een jaar later deze klap nog steeds niet te boven gekomen.

Terra’s ineenstorting was een keerpunt in de cryptowereld. De loskoppeling van UST van de Amerikaanse dollar leidde tot een reeks faillissementen van prominente crypto-bedrijven, waaronder Voyager Digital, BlockFi, Celsius Network en FTX. Dit incident had verstrekkende gevolgen voor de stabiliteit en perceptie van crypto, en het kan achteraf ook wel gezien worden als het begin van een hardnekkige crypto bearmarkt.

Voordat hij in Montenegro werd opgepakt was Kwon’s verblijfplaats grotendeels onbekend, met speculaties dat hij zich in Singapore zou bevinden. Uiteindelijk werd hij in Montenegro door de politie opgepakt en hier verblijft hij nog altijd in hechtenis.

De Minister van Justitie van dit land, Andrej Milovic, laat tegenover de Wall Street Journal weten dat er concrete plannen zijn om Do Kwon uit te leveren naar de Verenigde Staten. De VS heeft al meerdere malen aangegeven dat zij de Terra-oprichter graag berechten.

Volgens Milovic zal de uitlevering van Do Kwon aan de VS spoedig officieel bekendgemaakt worden. Een belangrijke wending die mogelijk een definitief einde aan dit pijnlijke hoofdstuk een stapje dichterbij brengt.

Advertentie

De toekomst van Do Kwon en de crypto-industrie

De zaak Kwon werpt meer dan een jaar na het drama nog altijd een schaduw over de toekomst van de crypto-industrie. De uitkomst van deze rechtszaken zal mogelijk grote gevolgen hebben voor de manier waarop crypto bedrijven, met name bedrijven die actief zijn in stablecoins, worden gereguleerd en behandeld in rechtsstelsels wereldwijd. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie