Erik Juffermans Erik Juffermans
22/05/2023 11:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 15:28

Crypto hacks nemen flink af in 2023, maar is het tijdelijk?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Het vierde kwartaal van 2022 was nog een recordperiode voor het aantal hacks dat uitgevoerd werd in de crypto industrie. Het eerste kwartaal van 2023 toont echter een heel ander beeld, meldt analysebedrijf TRM Labs. Het bedrag dat in de afgelopen periode werd gestolen via crypto hacks ligt lager dan elk kwartaal van 2022. Toch is dit wellicht slechts een tijdelijke ontwikkeling, zegt TRM Labs, en moeten gebruikers alert blijven.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto hacks nemen af

2022 was helaas een goed jaar voor crypto hackers. Er werd vorig jaar maar liefst 3,8 miljard dollar buitgemaakt. Vooral in de decentralized finance (DeFi) sector was de schade groot. Veel van deze aanvallen worden gelinkt aan Noord-Koreaanse partijen. Dit blijkt uit een rapport van Chainalysis eerder dit jaar.

Dit jaar ziet er tot dusver heel anders uit. Het afgelopen kwartaal was het gestolen crypto kapitaal lager dan in elk kwartaal van 2022. De gemiddelde grootte van de hacks kreeg een tik in het eerste kwartaal. Het bedrag nam af naar 10,5 miljoen dollar van de 30 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2022, ook al lag het aantal hacks ongeveer gelijk.

Bron: TRM LabsVolgens de experts is dit geen reden om de slingers op te hangen. TRM Labs kan geen duidelijke reden aanwijzen waarom het totale gestolen bedrag dit jaar zo hard afnam. Het bedrijf raadt daarom aan dat gebruikers zeer alert blijven. De huidige dip is mogelijk “tijdelijk in plaats van een lange termijn trend.” Enkele grootschalige aanvallen kunnen het tij gemakkelijk keren en de teller weer significant omhoog duwen.

Het viel ook ook blockchain analysefirma PeckShield eerder dit jaar al op dat veel minder buitgemaakt wordt via crypto hacks en exploits. Het bedrijf meldde dat de totale verliezen door degelijke partijen met 93% was gedaald van 121 miljoen in januari 2022 naar 8,8 miljoen in januari 2023. Vooralsnog blijft die trend dus dit jaar in stand, maar TRM Labs gelooft niet dat dit zo blijft. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie