Simon Bosch Simon Bosch
16/12/2023 14:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2023 12:29

Crypto-pioniers lanceren fonds voor onafhankelijke ‘netwerkstaten’

icon-altcoins
Altcoin nieuws
crypto-pioniers-lanceren-fonds-networkstate-dao-crypto

Foto: Shutterstock/fran_kie

De crypto-industrie heeft de afgelopen paar jaar veel last gehad van het harde beleid van verschillende overheden. Crypto en blockchain zijn natuurlijk erg invloedrijke technologieën, daarom hebben veel overheden moeite om de sector zijn gang te laten gaan. Bekende figuren uit de Amerikaanse technologie-industrie zijn er klaar mee. 

Explosieve groei memecoins: een bubbel of blijvende waarde?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Investeerder onthult risicovol fonds

Op sociale mediaplatform X kondigt Balaji Srinivasan het project aan. Srinivasan kennen we als voormalig topman van durfkapitaalfonds Andreessen Horowitz en voormalig Chief Technology Officer (CTO) van Coinbase. Het ‘Balaji Fund’ – hij heeft het ironisch genoeg naar zichzelf vernoemd – gaat investeren in ‘alle veelbelovende bedrijven die zichzelf positioneren als startup-samenlevingen en netwerkstaten’.

Wat dit precies inhoudt is nog niet duidelijk, maar in ieder geval lijkt het fonds de verstikkende regels van overheden te proberen te omzeilen. Of dit gaat werken valt nog maar te bezien. Daarom benadrukt hij in een tweede bericht ‘meld je alleen aan [als investeerder in het fonds] als je financiële positie sterk is.’ Investeren in het fonds zou erg riskant zijn, en het zou een langetermijnproject zijn.

Naast Srinivasan zijn ook Coinbase-CEO Brian Armstrong, Coinbase-directielid Fred Wilson en durfkapitalist Naval Ravikant investeerders in het fonds. Een website lijkt het fonds nog niet te hebben, wel heeft het een pagina op AngelList. Vanaf 1 januari 2024 zal het fonds operationeel zijn.

Advertentie

‘Nieuw soort land’ als vervanging voor overheden?

Verder is er nog niet zoveel informatie over het project. Wel heeft Srinivasan het boek The Network State geschreven, waarin hij het concept beschrijft als een nauwe online gemeenschap die gezamenlijk aan crowdfunding van fysiek land doet en uiteindelijk door bestaande landen erkend wordt.

Ook vermeldt het boek dat het netwerk een eigen cryptocurrency kan hebben, net als een decentralized autonomous organization (DAO). Srinivasan beschrijft dat het westen ideologisch gezien is afgetakeld, en dat een nieuw gedachtegoed de kracht van het westen terug kan brengen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie