Simon Bosch Simon Bosch
02/08/2023 11:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2023 11:20

Crypto sector op rand van afgrond door enorme lening voor villa’s

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto sector op rand van afgrond door enorme lening voor villa's

Foto: jira pliankharom/Shutterstock

De decentralized finance (DeFi) markt staat momenteel zwaar onder druk. Na een enorme diefstal eerder deze week, staat deze grote crypto-sector nu onder druk door een merkwaardige lening. Een kettingreactie dreigt doordat Michael Egorov, CEO en oprichter van Curve Finance (CRV), een enorm bedrag had geleend voor het kopen van villa’s.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Crypto DeFi onder druk door enorme liquidatie

Afgelopen weekend werd bekend dat Curve Finance gehackt was en hierdoor meer dan 60 miljoen dollar aan crypto was gestolen. Het ging slechts om drie pools met ethereum (ETH), maar toch veroorzaakte dit een hoop angst. Volgens blockchain-analysesite DefiLlama is de Total Value Locked (TVL), of totaal vastgezette bedrag, in Curve bijna gehalveerd naar ongeveer 1,755 miljard dollar.

Uit data van DeBank blijkt dat Egorov op verschillende DeFi-platformen Curve Finance’ token CRV heeft gestald als onderpand voor leningen. Om precies te zijn heeft hij $168 miljoen dollar aan leningen, waaronder bij Aave V2, Curve Finance, Abracadabra, Fraxlend en Inverse. Egorov gebruikte eerder dit jaar nog deze enorme lening om twee gigantische villa’s te kopen.

De leningen zorgen nu echter voor grote problemen. Als Egorovs posities worden geliquideerd, dan zou dat een enorme invloed op de DeFi- en crypto-wereld in het algemeen kunnen hebben. Niet alleen de token CRV zou dan namelijk beïnvloed worden, maar mogelijk ook de andere betrokken DeFi-platformen. Volgens DefiLlama wordt de positie op Aave geliquideerd bij een CRV-prijs van 0,362 dollarcent.

Advertisement

Curve CEO heeft enorm veel CRV tokens

Minstens zo belangrijk is de vraag hoe het mogelijk is dat iemand zoveel CRV heeft kunnen gebruiken voor een lening. Het blijkt dat Egorov hier in juni zelf voor heeft gekozen. Toen was het onderpand van één van zijn leningen van 65 miljoen dollar namelijk ook al in waarde gedaald, waardoor de topman een margin call riskeerde.

Om te voorkomen dat er opnieuw problemen ontstaan is Egorov volgens Etherscan tokens aan het verkopen voor verschillende stablecoins. Ondertussen komt de DeFi-wereld bijeen om te proberen deze enorme liquidiatie te voorkomen. Echter blijft vooralsnog de koers van CRV dalen en komt op het moment van schrijven uit op $0.56.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement