Erik Juffermans Erik Juffermans
31/07/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 12:00

Enorme roof op Ethereum: DeFi platform Curve Finance gehackt

Nieuws
Enorme roof op Ethereum: DeFi platform Curve Finance gehackt

Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock

Hackers vonden een enorme kwetsbaarheid in de programmering van Curve Finance (CRV), een zeer populair DeFi platform op het Ethereum (ETH) netwerk. De hackers maakten gelijk misbruik van de fout in de code en konden via deze route meerdere ‘pools’ binnenkomen van het Curve platform. Vervolgens stalen zij meer dan 40 miljoen dollar aan crypto. 

Curve maakte het nieuws via Twitter bekend en meldt dat andere pools wel veilig zijn:

Amerikaanse economie in gevaar: bitcoin de verlosser?

DeFi crypto gevoelig voor fout in code

Curve is een van de meest gebruikte DeFi platformen, enkel Uniswap heeft op basis van de meest recente data meer gebruikers. Het incident is daarom groot nieuws en is zeker geen goede reclame voor de DeFi sector. Protocollen in de DeFi tak van crypto-land blijven kwetsbaar voor hacks. Dit is al het zoveelste incident dit jaar.

Zoals gezegd zat de fout in de code die werd gebruikt voor de pools op Curve Finance. Wanneer een ontwikkelaar code heeft geschreven wordt dit ingekort en als het ware samengevat zodat het uitgevoerd kan worden voor de computer. Dit heet ‘compiling’. Er zit een fout een versie van de Vyper compiler die een zogenaamde reentrancy bug veroorzaakte.

Vyper heeft via Twitter de fouten bekendgemaakt. Het roept alle projecten die gebruik maken van de programmeertaal op om zo snel mogelijk contact op te nemen met Vyper. Deze projecten lopen namelijk momenteel een groot risico.

DeFi platformen blijven riskant

De voordelen van DeFi zijn eindeloos: een decentraal financieel middel voor het kopen, verkopen, lenen en uitlenen van digitale valuta. Crypto beleggers prefereren echter nog altijd met overtuiging gecentraliseerde exchanges (CEX), zoals bijvoorbeeld Bitvavo en Coinbase.

Ongeveer 89 procent van het totale crypto handelsvolume vond het afgelopen kwartaal plaats om CEX’s.  De CRV token van Curve kreeg gisterenavond een flinke tik te verdueren en daalde in de afgelopen 24 uur met ruim 13 procent. De CRV prijs komt op het moment van schrijven uit op $0,635 uit.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie