Simon Bosch Simon Bosch
05/07/2023 11:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2023 11:45

Crypto stijgingen nog geen positief effect op stablecoins

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Amerikaanse wetgevers willen digitale dollar blokkeren

Foto: rafastockbr/Shutterstock

De crypto-markt heeft een flinke terugslag gemaakt na de heftige bearmarkt van vorig jaar. Of we helemaal uit de neerwaartse trend zijn valt nog te bezien. Ook de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch let op de crypto-markt, en constateert dat stablecoins nauwelijks zijn geholpen met de opwaartse trend van de afgelopen maanden.

Crypto ontbijt: Bitcoin ETF mijlpalen, AI opmars & Worldcoin explodeert
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Marktwaarde stablecoins hard gekrompen

Dat schrijft The Block, die een rapport van dit financiële instituut heeft ingelezen. Volgens Fitch is zowel de totale marktwaarde als het volume van stablecoins blijven dalen. On-chain data verzameld door The Block bevestigt dat de marktwaarde van alle stablecoins met 124,5 miljard dollar inderdaad nog steeds lager is. Een jaar geleden was dit bedrag nog zo’n 144,5 miljard dollar.

Met name de krimp van Circle’s USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD) zijn hier belangrijke factoren in geweest. Nadat eerstgenoemde voor een korte tijd de link met de dollar verloor en de tweede in de problemen kwam met de SEC zijn de marktwaardes van de twee met respectievelijk 36% en 74% gekrompen.

Opvallend genoeg weet Tethers token USDT deze trend nog steeds te omzeilen. De marktwaarde van USDT is namelijk nog nooit beduidend groter geweest dan nu.

Fitch benadrukt ook dat het handelsvolume niet om over naar huis te schrijven is. Afgelopen maart werd er namelijk nog 53 miljard dollar in stablecoins verhandeld, in mei ging het om 28 miljard dollar.

Advertentie

Stablecoins nu juist veiliger na bankencrisis?

Terwijl veel mensen bang zijn dat meer stablecoins hun link met de onderliggende activa zullen verliezen merkt Fitch juist op dat ze iets veiliger zijn geworden. Het onderpand is namelijk wél gemakkelijker om te verhandelen. Eerder dit jaar was ook dit niet het geval door flink verminderde liquiditeit tijdens de bankencrisis.

De Amerikaanse staatsobligaties en reverse repo agreements die Tether aanhoudt zijn bijvoorbeeld met 5 à 6% gestegen. Dit zijn financiële producten die doorgaans als veilig worden beschouwd. Deze activa vormden aan het eind van het eerste kwartaal 65% en 10% van al het onderpand van USDT, volgens de kredietbeoordelaar. Ook zou Binance voor BUSD meer onderpand aanhouden dan absoluut noodzakelijk is.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie