Simon Bosch Simon Bosch
24/07/2023 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2023 17:30

Crypto van ChatGPT-oprichter gelanceerd, felle kritiek barst los

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin: Crypto van ChatGPT oprichter zakt hard na felle kritiek

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

In 2019 kwam OpenAI-medeoprichter Sam Altman met een nieuwe cryptocurrency genaamd Worldcoin. Met dit project kun je bewijzen dat je een ‘echt persoon’ bent – iets wat volgens voorvechters van Worldcoin steeds belangrijker wordt in het tijdperk van Artificial Intelligence (AI). Vandaag is het project officieel gelanceerd.

Omzet van Solana neemt keihard toe, +4.100% in één jaar
Omzet van Solana neemt keihard toe, +4.100% in één jaar

Worldcoin gelanceerd op Ethereum schalingsoplossing

Dat schrijven Worldcoin-oprichters Alex Blania en Sam Altman in een korte update op de site van het project. Het netwerk stelt je in staat om een digitale ID aan te maken, die wordt gekoppeld aan de eigenschappen van je iris. Deze kun je scannen met een bijbehorende irisscanner genaamd de Orb. In tegenstelling tot sommige andere biometrische identificatiediensten zegt Worldcoin je privacy te beschermen met versleuteling.

De afgelopen zes maanden zat het project in de bètafase, maar die is nu geëindigd. Tot aan de herfst wil Worldcoin het aantal Orbs laten groeien tot 1.500 stuks wereldwijd, die beschikbaar gesteld zullen worden in meer dan 35 steden verspreid over de wereld. Steden in Nederland en België staan niet in deze lijst, maar veel andere Europese steden zoals Barcelona, Londen, Parijs en Berlijn wel.

Worldcoin heeft weliswaar zijn eigen token met het beurssymbool WLC, maar een eigen blockchain heeft het niet. In plaats daarvan is de token uitgegeven op Optimism (OP), een schalingsnetwerk voor Ethereum (ETH). Door de ‘World App’ te downloaden en je aan te melden kun je de digitale valuta claimen, en nadat je je iris hebt laten scannen door een Orb ontvang je de token. In eerste instantie zal het aantal uitstaande tokens op 10 miljard staan, en de inflatie ligt op 1,5% per jaar.

Advertentie

Niet iedereen blij met de crypto

Het project is opgezet omdat de oprichters verwachten dat ‘echte’ mensen steeds meer zullen concurreren met Artificial Intelligence. Om te voorkomen dat mensen overbodig worden hebben ze Worldcoin bedacht als een manier om mensen van AI te onderscheiden. De Worldcoin-token krijg je simpelweg omdat je bewezen hebt dat je een mens bent. Dat lost tegelijkertijd een tweede probleem op, namelijk inkomensongelijkheid. Gratis geld dus eigenlijk.

Maar niet iedereen is voorstander. Zo verklaarde privacyvoorvechter en klokkenluider Edward Snowden op Twitter dat het menselijk lichaam geen ponskaart is. “Gebruik geen biometrische data om fraude te voorkomen. Gebruik zelfs helemáál geen biometrische data,” is zijn boodschap.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF's
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF’s
Advertentie