Roy van Krieken Roy van Krieken
15/11/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2022 19:01

De EU gaat mogelijk ‘privacy crypto’ zoals Monero verbieden

icon-altcoins
Altcoin nieuws
De EU gaat mogelijk ‘privacy crypto’ zoals Monero verbieden

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Het lijkt erop dat de Europese Unie (EU) stappen gaat nemen om zogeheten privacy-coins te verbieden voor Europese gebruikers. Dat blijkt uit een gelekt wetsvoorstel dat door CoinDesk is gezien. Voorbeelden van dergelijke coins zijn: Monero (XMR), zcash (ZEC) en dash (DASH). 

MicroStrategy gehackt en vooral één crypto gebruiker betaalt de prijs
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Europees wetsvoorstel

Het zou hier gaan om een wetsvoorstel dat werd ingediend door wetgevers uit Tsjechië. Er wordt in duidelijke taal gesproken over het verbannen van privacy-coins uit de Europese crypto markt. Wel gaat het hier nog om een gelekt wetsvoorstel. Het is dus nog geen officiële publicatie hiervan.

“Kredietinstellingen, financiële instellingen en aanbieders van crypto-assetdiensten wordt verboden om anoniemmakende munten te bewaren”, aldus een door CoinDesk ingezien wetsontwerp.

Privacy-coins zorgen er feitelijk voor dat transacties die met deze crypto’s worden gedaan niet traceerbaar zijn op de blockchain. Vanzelfsprekend is dit een doorn in het oog voor toezichthouders en overheden. Om die reden gaat de EU dus mogelijk stappen nemen om hier voorgoed een einde aan te maken.

Een EU-diplomaat vertelde CoinDesk dat de maatregel was bedoeld om het risico te vermijden dat voortkomt uit crypto-activa die specifiek zijn ontworpen om traceerbaarheid te vermijden. Diezelfde diplomaat liet ook weten dat er duidelijk grote vraag is naar een dergelijke wet onder verschillende EU-landen. 

De nieuwe plannen zouden er voor zorgen dat de aanbieders van crypto-activa, zoals crypto exchanges en brokers, genoodzaakt zouden worden om bij alle transacties de identiteit van de gebruikers te verifiëren, zelfs voor transacties die minder dan 1.000 euro betreffen. 

Dergelijke regelgeving zou een stuk strenger zijn dan waar banken zich vandaag de dag aan moeten houden, waar dergelijke regels pas van kracht gaan bij veel grotere transacties. Dit komt mogelijk doordat EU-wetgevers bang zijn dat crypto-transacties gemakkelijk opgesneden kunnen worden in kleine stukjes.

MiCA crypto-wet

Eerder al was in het crypto nieuws te lezen dat de EU ook met een groot regelgevend stelsel, MiCA. gaat komen om de crypto markt in Europa te reguleren. Het gaat echter nog wel even duren voordat MiCA echt van kracht zal gaan. De laatste stemronde is onlangs namelijk weer uitgesteld.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie