Timo Bult Timo Bult
04/03/2021 18:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2021 18:33

DeFi-project op Binance Smart Chain gehackt, tientallen miljoenen dollars verloren – Wie zat erachter?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
DeFi-project op Binance Smart Chain gehackt, tientallen miljoenen dollars verloren - Wie zat erachter

Foto: BestForBest/Shutterstock

Het Decentralized Finance (DeFi) project Meerkat Finance is vandaag volledig leeg getrokken na een aanval. Meerkat Finance is gebaseerd op de steeds populairder wordende Binance Smart Chain. Ondanks dat het nog niet bekend is wie erachter zit, zijn er een aantal aanwijzingen dat het hier om een rug pull gaat.

Om 10 uur vanochtend Nederlandse tijd werd het smart contract van het project plotseling aangepast. Vervolgens begon de hacker, die op BSCscan “FakePhishing17” wordt genoemd, met het leeg trekken van het smart contract. De eerste transactie bedroeg 73.635,23 Binance coins (BNB) met een waarde van $17,7 miljoen. De overige $13,9 miljoen werd naar kleinere adressen verstuurd. De buit bedraag dus meer dan $30 miljoen.

Volgens de Chinese crypto-journalist stuurde een van de ontwikkelaars een kort bericht in de Telegram-groep van het project. Van de ontwikkelaars is echter daarna vrijwel niets meer vernomen. Bovendien is het Twitter-account van het project gedeactiveerd en staat het domein van de website nu te koop voor $10.000.

Alles wijst op een rug pull. Dit is een actie waarin ontwikkelaars een project lanceren, nieuwe investeerders overhalen er veel geld in te pompen, en vervolgens met deze investeringen aan de haal gaan. Dergelijke acties kwamen in de begindagen van DeFi op Ethereum (ETH) vaak voor. De hype van nieuwe DeFi projecten op Binance Smart Chain is nu op volle stoom door de hoge transactiekosten op Ethereum. Oplichters lijken gretig gebruik te maken van de ontstane hype.

Het blijkt maar weer dat goed onderzoek cruciaal is wanneer je in beginnende crypto-projecten investeert. Probeer bijvoorbeeld altijd te achterhalen wie de ontwikkelaars zijn en of de ontwikkelde software een audit heeft doorstaan.

Meerkat Finance was een directe kloon van Yearn.Finance, een succesvol yield farming protocol op Ethereum. Binance Smart Chain kwam vandaag ook al in het nieuws. Meerdere andere projecten zouden namelijk directe kopieën van Ethereum projecten zijn. 

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie