Erik Juffermans Erik Juffermans
03/04/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2023 11:00

Drama rondom Arbitrum na stemronde, ARB koers daalt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Arbitrum geeft gehoor aan kritiek en stelt nieuwe stemronde voor

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

Twee weken geleden was de Ethereum (ETH) layer-2 oplossing Arbitrum (ARB) dé grote hype in crypto land. Er vond een gigantische airdrop plaats van ARB tokens en op meerdere exchanges werd de token voor het eerst genoteerd. Inmiddels is er na een controversieel besluit van het Arbitrum team een commotie ontstaan.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Communicatiefoutje

Het team van Arbitrum deed een voorstel om 750 miljoen ARB tokens met een waarde van ongeveer 1 miljard dollar aan administratie en operatiekosten te spenderen. Oftewel om de tokens aan zichzelf uit te keren. Er werd een stemronde gehouden op de Arbitrum DAO, het gedecentraliseerde besluit orgaan. 70 procent van de stemmers waren tegen dit plan.

Wat er vervolgens gebeurde is de reden voor alle hectiek. De uitkomst van de stemronde werd door The Arbitrum Foundation in de wind geslagen en het plan werd doorgezet. Volgens het team was de stemronde niet bedoeld om bindend te zijn, enkel als bekrachtiging van een bestaand besluit.

“Een van de fouten in het voorleggen van het voorstel (AIP-1) was gebrek aan duidelijkheid vooraf dat dit voorstel bedoeld was als bekrachtiging van de initiële opzet van de Arbitrum DAO en Foundation die gecreëerd is om de DAO de dienen. De bedoeling van AIP-1 was om de gemeenschap te informeren over een besluit dat al gemaakt was.”

Arbitrum geeft gehoor aan feedback

Aldus The Arbitrum Foundation, dat het dus gooit op een communicatiefoutje. Maar daar houdt het niet op. Ook zijn er inmiddels al 50 miljoen ARB tokens door het Arbitrum team verplaatst. Dit was echter niet de afspraak. 

Volgens de tokenomics, het transparante financiële plan van Arbitrum, zouden “alleen de gebruiker tokens en de airdrop tokens” liquide moeten zijn. Alle overige tokens mogen pas in maart 2024 ontgrendeld worden. Volgens sommigen vallen de acties van het Arbitrum team volgens de Amerikaanse wet onder fraude.

Het Arbitrum team heeft inmiddels aangegeven gehoor te geven aan de feedback van de gemeenschap. Het voorstel zou te groot en complex zijn en wordt daarom opgedeeld in verschillende onderdelen waar de gemeenschap opnieuw over kan gaan stemmen.

De ARB koers zakt gedurende het weekend van een top van $1,43 naar $1,15, een daling van bijna 20%. Afgelopen nacht herstelde de koers iets en komt rond $1,22 uit waarmee ARB alsnog 5% in de min staat vandaag.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement