Simon Bosch Simon Bosch
18/06/2022 19:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 15:02

Enorm Crypto-Hedgefonds op Randje van Failliet – Wat Nu?

Nieuws

Eerder deze week schreven we dat Tether ontkende dat USDT op losse voeten staat door een gebrek aan goed onderpand en crypto-bank Celsius dreigde failliet te gaan door te hard in waarde gedaalde investeringen. Nu blijkt dat crypto-hedgefonds Three Arrows Capital ook bijna failliet is.

Kamala Harris memecoin ontploft na Bidens debatfiasco
Kamala Harris memecoin ontploft na Bidens debatfiasco

Crypto-fonds van $18 miljard failliet?

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van wat oprichters Kyle Davies en Zhu Su afgelopen vrijdag verklaarden. Ze overwegen naast het verkopen van hun activa ook een bailout. Het fonds heeft volgens Davies in februari meer dan 200 miljoen aan LUNA-tokens gekocht.

Op Twitter schrijft The DeFi Edge waarom hij denkt dat Three Arrows Capital bijna failliet is. Dit hedgefonds gericht op cryptocurrencies zou ongeveer 18 miljard Amerikaanse dollar onder beheer hebben. Belangrijke investeringen zijn AVAX, NEAR, Axie Infinity (AXS) en dus ook Terra (LUNA). Volgens de Twitteraar zou het zelfs gaan om 559,6 miljoen USD, alhoewel hier geen bevestiging voor is. Er zouden geruchten zijn dat de Terra-crash ervoor heeft gezorgd dat het fonds meer schuld moest gebruiken om het verlies terug te verdienen.

Three Arrows Capital, ook wel bekend als 3AC, gebruikt dus leverage. Het moet daardoor genoeg liquiditeit hebben om de storm te doorstaan. Omdat het heeft geïnvesteerd in tokens die vermoedelijk een lockup-periode hebben, zijn sommige investeringen dus niet zomaar te verkopen voor cash. Dat betekent dat de tokens die wél te verkopen zijn ook verkocht moeten worden.

Advertentie

Enorme kettingreactie

Het fonds zou verder zo’n 264 miljoen dollar aan ether (ETH) als onderpand op DeFi-platform Aave hebben. Als de prijs van ether hard genoeg daalt, dan moet ook dit worden geliquideerd. Het prijsniveau voor een margin call zou op 1.042 USD liggen, alhoewel ook hier geen bevestiging voor is. De koers van ether geraakte vanochtend ook al ruimschoots onder dit punt. 

Maar daar blijft het niet bij. 3AC verzorgt ook ‘treasury management’. Bedrijven die veel cash op de balans hebben staan kunnen dat aan het investeringsfonds geven, zodat ze vrijwel gegarandeerd een mooi rendement hebben. Maar dat bedrijfsmodel werkt niet meer zodra het fonds failliet gaat. Al deze bedrijven, die vaak al in de cryptowereld blijken te zitten, maken dus veel verlies als 3AC failliet is. Dat betekent dat ook die bedrijven geneigd zijn om andere cryptovaluta te verkopen om stabiel te blijven. Een kettingreactie dus.

The DeFi Edge zegt contact te hebben gehad met een bedrijf dat zijn cash aan 3AC heeft gegeven. 3AC werd gezien als veilig en betrouwbaar, maar nu wordt het bedrijf genegeerd door het fonds. Deze bedrijven hebben geen idee of het fonds nu in staat is om hun cash te bereiken.

Het is dus nog afwachten of deze bedrijven überhaupt hun geld terug zullen zien en hoe groot het effect zal zijn op de markt. Hoeveel bedrijven onderdeel zullen zijn van zo’n kettingreactie is ook onduidelijk.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie