Simon Bosch Simon Bosch
16/06/2022 09:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/06/2022 09:15

Tether Ontkent Geruchten Bloedlinke Situatie USDT

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether Ontkent Geruchten Bloedlinke Situatie USDT

Foto: Robert Paternoster/Shutterstock

Als we dan toch een rijtje moeten maken met meest controversiële bedrijven in de crypto-industrie, dan staat USDT-uitgever Tether wel erg ver bovenaan. Niemand weet precies of dit bedrijf überhaupt wel betrouwbaar is. Recente geruchten over hoe fragiel Tether eigenlijk zou zijn helpen daar niet bij. Het bedrijf probeert nu de onzekerheid wat te verminderen.

Crypto ontbijt: Sentiment zakt voor BTC halving, AI supermunt goedgekeurd
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

China is geen risico voor stablecoin

In een persbericht schrijft het cryptobedrijf dat het zich bewust is van de geruchten dat 85% van het onderpand schuldpapier van Chinese bedrijven is. Dit soort obligaties (of ‘bonds’ in het Engels) zijn van zichzelf al enorm risicovol, maar dat zijn obligaties van risicovolle bedrijven uit China al helemaal. Vorig jaar is de Chinese vastgoedgigant Evergrande in de problemen gekomen, wat grote gevolgen had voor de markt.

Dit is volgens vele geruchten wat Tether als onderpand gebruikt voor zijn USD-stablecoin, USDT. Maar Tether verklaart nu zelf dat bedrijfsobligaties maar 25% van het onderpand van USDT vormt. Het totale bedrag hierin is verminderd van 20 miljard USD aan het eind van vorig kwartaal.

47% bestaat uit de veiligere staatsobligaties van de VS. Door de hoge inflatie zijn deze wel hard in waarde gedaald, net als veel bedrijfsobligaties. Waar de rest van het portfolio uit bestaat is ook niet bekend. In ieder geval ontkent Tether dat het geld uitleent aan Three Arrows Capital, een hedgefonds dat investeert in cryptocurrencies.

Advertentie

Nog steeds niet zo betrouwbaar

Of het in werkelijkheid ook echt is zoals Tether beschrijft kun je je afvragen. Het enorme wantrouwen is nog altijd sterk aanwezig. Toen Terra’s UST-stablecoin is gecrasht werd ook USDT instabiel.

De stablecoin-uitgever zegt zelf ook dat de ‘volledige waarde van USDT onderpand heeft’, maar ondertussen durft het niet precies te zeggen wat het onderpand precies is. We weten nu dat het risico is verminderd, maar nog steeds hebben we geen goed beeld van het portfolio. Professionele audits door een derde partij zijn er nog altijd niet geweest. Dat doet niet veel goeds voor de betrouwbaarheid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie