Shane Kuijpers
19/05/2021 16:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/05/2021 16:32

Ethereum (ETH) gaat op deze manier energieverbruik met 99% verminderen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) gaat op deze manier energieverbruik met 99% verminderen

Foto: leksiv/Shutterstock

Ethereum’s (ETH) energieverbruik zal drastisch omlaag gaan als het overstapt van mining naar staking. Staking is een vorm van passief inkomen waarvoor geen hardware nodig is. Het verbruik zal met ruim 99% afnemen na de overgang naar ‘proof-of-stake’ (PoS), zoals terug te lezen is een blogpost van Carl Beekhuizen van Ethereum Foundation.

Het Energieverbruik in cijfers

Wat houdt dit nu precies in? En hoe verhouden de cijfers zich met die van Bitcoin (BTC)?

Volgens een schatting van Beekhuizen zouden er zo’n 87.000 ethereum thuisstakers zijn. Zij zouden ieder goed zijn voor een verbruik van ongeveer 100W, wat neerkomt op een totaal van ~1,64 megawatt. Daarnaast zijn er een kleine 53.000 exchanges en andere diensten die goed zijn voor een verbruik van om en nabij de 0,98 megawatt.

Op basis van deze schattingen zou het er dus op neerkomen dat Ethereum een energieverbruik heeft van ongeveer 2,62 megawatt wanneer het de overstap maakt naar staking. Er moet bij vermeld worden dat Beekhuizen denkt dat zijn inschattingen zelfs te hoog zijn, maar voor nu zijn bovenstaande cijfers een reële aanname.

Voor de beeldvorming: Ethereum’s energieverbruik op basis van mining staat gelijk aan dat van een grote stad of zelfs een klein land. Zo werd eerder ook al bekend dat het minen van BTC meer energie verbruikt dan heel Nederland. Met de overstap naar staking zou dit nog slechts gelijk staan aan een dorpje met 2.100 huizen.

Hoe staat dat dan in verhouding met Bitcoin?

In het rapport werd duidelijk dat het ‘proof-of-stake’ netwerk van Ethereum ongeveer 7000 keer efficiënter zou zijn dan Bitcoin, zoals hieronder terug te zien is in een tweet van Carl Beekhuizen:

Transparantie

Nadat Elon Musk in een tweet aangaf dat Tesla is gestopt met het accepteren van BTC als betaalmiddel is de markt hard gezakt. De reden dat Tesla is gestopt is het hoge energieverbruik dat bitcoin mining met zich meebrengt.

De kwestie omtrent energieverbruik is er een die al langer speelt. Ethereum wil met de overstap onder andere het verbruik omlaag brengen maar het netwerk ook sneller en schaalbaarder maken. Daarnaast wil men vooral transparant zijn en open kaart spelen wat betreft de verbruikscijfers. Staking zal altijd energieverbruik met zich meebrengen, maar met een reductie van 99% is dit een hele mooie stap richting een duurzame toekomst voor Ethereum.

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie