Shane Kuijpers
31/05/2021 12:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 11:12

Ethereum (ETH) genoemd in advies voor Chinese digitale yuan door bekende blockchain-adviseur

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) genoemd in advies voor Chinese digitale yuan door bekende blockchain-adviseur

Foto: leksiv/Shutterstock

Een digitale munt van de Centrale Bank, Central Bank Digital Currency (CBDC) in het Engels, zou direct op het Ethereum (ETH) netwerk en/of Diem van Facebook kunnen draaien. Althans, dat gaf Yao Qian aan tijdens een recente vergadering van het 2021 International Finance Forum (IFF). Yao is hoofd van het bureau voor wetenschaps- en technologietoezicht bij de China Securities Regulatory Commission (CSRC)

Wanneer de digitale munt van China daadwerkelijk op blockchain netwerken als Ethereum en Diem zou draaien, kan deze aangeboden worden bij klanten van de Chinese centrale bank zonder daarvoor gebruik te maken van tussenpersonen. Het door Facebook gesteunde Diem zou in 2021 nog gelanceerd moeten worden.

Bij het onderzoeken en ontwikkelen van een CBDC moeten er in totaal 7 aspecten in acht worden genomen, zo stelt Yao. Hierbij heeft hij het over: de technische route, regelgeving, implementatie van slimme contracten, rente, distributie, waarden kenmerken en de operationele architectuur.

Wat betreft regelgeving zegt Yao dat er een perfecte balans moet komen tussen de privacy van gebruikers en wetgeving om witwaspraktijken te voorkomen. Het is niet duidelijk of de Chinese centrale bank ook daadwerkelijk Ethereum overweegt als thuisbasis van de CBDC.

Verbeterpunten

Daarnaast is Yao van mening dat het niet simpelweg de rol overneemt van fysiek geld, maar spreekt hij van smart money. De technologie zal hiervoor wel nog moeten groeien, om kwetsbaarheden uit onder andere smart contracten weg te nemen. Met name het Ethereum netwerk heeft nogal te kampen met wat kritiek. Het opschalen gaat moeizaam en traag, wat onzekerheid met zich meebrengt. Dat wil niet zeggen dat dit in de nabije toekomst niet wordt opgelost, want optimisme is er ook wel degelijk.

Yao Qian is een van de meest invloedrijke personen uit de blockchain industrie. Iets wat hem de bijnaam Crypto Dad opleverde. Tot september 2019 had bij een divisie van de People’s Bank of China (PBOC). Zijn divisie deed onderzoek naar digitale valuta. Hij liet wel weten dat dit zijn persoonlijke mening is en niet die van de PBOC.

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie