Timo Bult Timo Bult
11/03/2021 09:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2021 09:33

Ethereum (ETH) miners in verzet tegen EIP-1559, krijgen we een netwerksplitsing?

icon-mining
Mining
Ethereum (ETH) miners in verzet tegen EIP-1559, krijgen we een netwerksplitsing

Foto: leksiv/Shutterstock

Ethereum (ETH) heeft allerlei ijzers in het vuur om de problematiek omtrent de stijgende transactiekosten en netwerkverstoppingen op te lossen. Zo zagen we gisteren nog dat Ethereum-oprichter Vitalik Buterin verwacht dat deze schalingsoplossing kan leiden tot 100x meer transacties per seconde. Daarnaast is er het voorstel EIP-1559 dat de transactiekostenstructuur op de schop zal gooien. Maar met dit laatste voorstel zijn ethereum miners niet blij.

EIP-1559 is een voorstel dat de transactiekosten moet gaan verlagen. Er wordt een basis fee ingesteld die automatisch aangepast wordt naarmate het drukker of rustiger is. Daarnaast kunnen gebruikers die ETH of een ERC-20 token willen versturen ook een fooi aan een transactie meegeven. Dit in combinatie met de basis fee zou ervoor moeten zorgen dat miners efficiënter te werk gaan en de belasting van het netwerk minder wordt.

Dit heeft natuurlijk een directe impact op de inkomsten van de miners. Op dit moment kunnen miners namelijk transacties uitkiezen op basis van de hoogste biedingen. Dit is een lucratieve business in tijden van grote vraag aangezien mensen tegen elkaar op gaan bieden. Het is dan ook de verwachting dat EIP-1559 de inkomsten van miners zal verkleinen.

En de miners zijn dan ook niet blij. Op dit moment wordt er een initiatief opgezet door verschillende miners om op 1 april hun rekenkracht voor 51 uur toe te kennen aan een bepaalde mining pool. De hoop is dat genoeg miners mee zullen doen om zodoende 51% van de rekenkracht van het hele netwerk in die ene pool te hebben. Dit moet een machtsvertoon worden om de onvrede te uiten over EIP-1559.

De 51 uur is symbolisch en verwijst naar 51%. Met 51% van de rekenkracht in handen kunnen de miners namelijk zelf aanpassingen op het netwerk doorvoeren en dus in principe EIP-1559 afwijzen. In het ergste geval kan deze groep van het netwerk afsplitsen waarmee je dus een hard fork krijgt. Het zal spannend worden om te zien hoeveel rekenkracht de mining pool op 1 april kan vergaren!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie