Timo Bult Timo Bult
30/12/2019 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2019 15:45

Ethereum gaat weer een hard fork uitvoeren om 'difficulty bomb' uit te stellen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum gaat weer een hard fork uitvoeren om difficulty bomb uit te stellen

Foto: leksiv/Shutterstock

Begin deze maand voerde het Ethereum-netwerk nog de Istanbul hard fork uit, waarmee een aantal upgrades werden doorgevoerd. Nu staat er echter alweer op 1 januari 2020 een nieuwe hard fork ingepland. De community reageerde enigszins verbaasd op de gekozen datum aangezien 1 januari volgens sommigen de meest inactieve dag van het jaar is.
De komende hard fork, Muir Glacier genaamd, brengt geen grote aanpassingen met zich mee en is slechts bedoeld om de difficulty bomb uit te stellen. Deze bom is een mechanisme dat het steeds moeilijker maakt voor miners om een block te minen. Het uiteindelijke doel van dit mechanisme is om miners te dwingen over te stappen op het Proof-of-Stake (PoS) protocol.
De overstap op Ethereum 2.0 lijkt echter nog ver weg te zijn en dus moet de difficulty bomb zo nu en dan worden uitgesteld. Gebeurt dit niet dan kan het netwerk in de zogenaamde “Ice Age” terechtkomen. Dit is een situatie waarin miners stoppen met minen vanwege de difficulty bomb. Dit zou desastreus zijn voor Ethereum.
Muir Glacier is een hard fork die de difficulty bomb uitstelt om dit eerder beschreven scenario te voorkomen. Er zullen dus geen andere grote upgrades worden doorgevoerd, zoals dat bij de Istanbul hard fork wel het geval was. Maar waarom werd de difficulty bomb niet tegelijk met Istanbul uitgesteld? Ethereum Cat Herders legt in een onlangs verschenen blogartikel uit:

De timing van wanneer de difficulty bomb merkbaar wordt, is moeilijk in te schatten. Bij de planning van Istanbul werd eerst geschat dat de bom pas medio 2020 merkbaar zou zijn. Dit impliceerde dat het veilig kon worden uitgesteld in de vervolgupgrade na Istanbul. Die schattingen waren echter onjuist.

Muir Glacier zal bij blocknummer 9.200.000 geactiveerd worden. Deze blockhoogte zal naar verwachting op 1 januari bereikt worden, een onhandige dag volgens sommigen. Een groot deel van de grootste cryptocurrency-exchanges zijn bijvoorbeeld nog niet klaar voor de komende hard fork.


De laatste wekelijkse bitcoin (BTC) koers analyse van Crypto Insider David van dit jaar staat online! Mis ‘m niet!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement