Timo Bult Timo Bult
08/12/2019 10:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2019 10:45

Ethereum (ETH) hard fork Istanbul zonder problemen verlopen en nu officieel live

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) hard fork Istanbul zonder problemen verlopen en nu officieel live

Foto: leksiv/Shutterstock

Het Ethereum-netwerk heeft afgelopen nacht bij blocknummer 9.069.000 de Istanbul hard fork doorgevoerd. Hiermee zijn zes “Ethereum Improvement Proposals (EIP’s)” ingevoerd.
Istanbul werd eind november officieel aangekondigd door de Ethereum Foundation. De verwachting was toen dat de hard fork op 7 december zou worden geactiveerd, maar vanwege de variërende block-tijden is dit dus iets later geworden.
Om 1:25 vannacht, Nederlandse tijd was het dan eindelijk zover. Istanbul ging officieel live waarmee een aantal belangrijke upgrades werden geactiveerd: 152, 1108, 1344, 1844, 2028 and 2200.
Met de EIP’s worden een aantal dingen gerealiseerd. Zo zorgt EIP 1344 ervoor dat het netwerk beter bestendigd zal zijn in het geval van een Denial-of-service (DDos) aanval. Daarnaast zorgt EIP 152 voor een betere interoperabiliteit met equihash Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies, zoals zcash.
Misschien wel een van de belangrijkste problemen die wordt aangepakt met de Istanbul hard fork is de schaalbaarheid van het netwerk. De oprichter en bedenker van Ethereum, Vitalik Buterin zei in augustus nog dat de Ethereum-blockchain bijna vol is en dat schaalbaarheid een groot knelpunt is.
Om dit aan te pakken wordt met EIP 2028 de gas-prijs verlaagd. Hiermee hopen de ontwikkelaars dat de bandbreedte van het netwerk kan worden verhoogd door toe te staan meer data in een een block te verwerken. Dit zou op den duur de schaalbaarheid van het netwerk moeten verbeteren.
Istanbul is een upgrade voor Ethereum 1.x. Naar verwachting zal Ethereum 2.0 een grotere impact gaan hebben aangezien het netwerk dan over zal stappen op het Proof-of-Stake (PoS) protocol. Buterin stelde eerder dit jaar dat Ethereum 2.0 veiliger dan Bitcoin zal zijn en dat de overstap soepel zal verlopen. Deze overstap zal naar verwachting in 2021 worden doorgevoerd.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie