Simon Bosch Simon Bosch
24/01/2022 06:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2022 06:20

Ethereum oprichter deelt hoe hij veilig $6,7 miljard shiba inu doneerde

Nieuws
Ethereum oprichter deelt hoe hij veilig $6,7 miljard shiba inu doneerde

Foto: salarko/Shutterstock

Het is geen geheim dat Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin nogal wat Shiba Inu-tokens bezat. Vorig jaar kondigde de softwareontwikkelaar aan het overgrote deel te hebben verbrand, omdat hij niet zoveel macht wilde over het project. Hij bezat 50% van alle SHIB-tokens. In een aflevering van de Up Only-podcast legt hij uit hoe hij een hoop waarde uit het netwerk heeft kunnen onttrekken.

Kan bitcoin naar $2,3 miljoen? Wereldberoemde auteur vindt van wel

Heel veel geld

Buterin kreeg van de anonieme ontwikkelaars 50% van de tokens, omdat ze dachten dat dit gelijk zou zijn aan de tokens vernietigd. Dat zou de vraag en prijs van de crypto ten goede komen. Hij besloot om 90% van zijn holdings te vernietigen, omdat hij niet de macht wilde die kwam kijken bij eigenaar zijn van 50% van de uitstaande coins. De overige 10% heeft hij gedoneerd aan goede doelen, waaronder 50 biljoen (toentertijd 1,2 miljard USD) aan het Indiase Covid Crypto Relief Fund.

In de podcast vertelt hij hoe hij de tokens die hij overhield van de hand heeft gedaan. Het was een vrij ingewikkelde procedure. “Het enge was dat het om meer geld ging dan wat ik ooit heb gehad”, verklaarde hij. De coins zaten in een cold wallet, en twee papieren back-ups gaven hem de toegang tot de private key. De back-ups waren twee gescheiden papiertjes met elk een getal. Samen vormden de rij cijfers de private key. Het tweede briefje lag echter bij familie in Canada, via de telefoon heeft dit deel van de private key uiteindelijk Buterin bereikt.

Advertentie

Omslachtig, maar extra veilig

Hij kocht speciaal voor dit doeleinde een nieuwe laptop voor zo’n 300 dollar. Voordat hij de laptop volledig van het internet ontkoppelde downloadde hij een programma voor het maken van QR-codes. Daarna genereerde hij een Ethereum-transactie en stuurde hij ETH-tokens naar een nieuw multi-sig-adres op de nieuwe laptop. Na de code met zijn telefoon te hebben gescand en gekopieerd te hebben naar de laptop publiceerde hij de QR-code van de transactie op Etherscan.io/pushtx. Pas daarna kon hij de coins via UniSwap doneren.

Menig beveiligingsexpert kan hier vast nog wat van leren. Shiba Inu (SHIB) is weliswaar hard gedaald de afgelopen maanden, op het moment van schrijven zelfs meer dan 70%. Toch is de token volgens data van CoinGecko ten opzichte van begin vorig jaar nog meer dan 20 keer gestegen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie