Roy van Krieken Roy van Krieken
14/01/2023 12:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2023 12:20

Europol pakt 15 crypto oplichters op, neemt $1 miljoen in beslag

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Tobias Arhelger/Shutterstock

Europol, een Europees samenwerkingsverband van politiediensten, heeft onlangs een flinke operatie uitgevoerd waarbij tenminste 15 mensen zijn opgepakt. Deze personen worden verdacht van het organiseren van grootschalige crypto scams. Europol zou daarnaast ook meer dan $1 miljoen aan illegaal verkregen geldmiddelen in beslag hebben genomen.

Cryptoproject DUCATA lanceert bijna: investeerders massaal geïnteresseerd
Cryptoproject DUCATA lanceert bijna: investeerders massaal geïnteresseerd

Scammers worden opgepakt

De grootschalige politieactie werd op 11 januari uitgevoerd naar aanleiding van een onderzoek dat in juni van het vorige jaar al werd gestart. Er werden invallen gedaan op 22 locaties in Bulgarije, Cyprus en Servië. 14 van de 15 gearresteerden werden in het laatstgenoemde land in de boeien geslagen.

De politie heeft ook een aantal crypto wallets in beslag genomen waar in totaal meer dan $1 miljoen aan cryptocurrencies op stonden. Ook werden zo’n $50.000 in cash geld en meerdere voertuigen in beslag genomen door Europol.

De politie heeft in een statement bekend gemaakt dat alle personen vermoedelijk betrokken zouden zijn geweest bij een georganiseerde oplichtingsorganisatie. Het criminele netwerk zou onder meer een piramidespel beheren waarbij zij goedgelovige beleggers lokken met waanzinnige resultaten om er volgens met honderden miljoenen euro’s vandoor te gaan.

Dit zouden de daders hebben bewerkstelligd door het draaien van slechts vier callcenters. 

Gigantisch piramidespel

De modus operandi van de fraudeurs was om aanvankelijk kleine bedragen te vragen van slachtoffers, meestal in de honderden euro’s, om het vertrouwen te winnen. Zodra een meer intieme relatie was opgebouwd overtuigden zij de slachtoffers ervan om telkens hogere bedragen over te maken totdat de fraudeurs genoeg hadden om de communicatie te staken. Vanaf dat moment zouden de slachtoffers hun geld nooit meer terug zien.

Volgens Europol hebben veel slachtoffers zich vooralsnog niet gemeld bij de politie. Dat maakt het voor hen moeilijk om precies te bepalen wat de totale schade zou zijn geweest, maar schattingen noemen een bedrag van enkele honderden miljoenen euro’s. Geen kleine vangst voor de politie dus.

Zoals Europol eerder al meldde werkt het agentschap hand in hand met verschillende internationale autoriteiten om “degenen voor te blijven die crypto-activa misbruiken om misdaden te plegen en geld wit te wassen”.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie