Kevin Schijven Kevin Schijven
02/04/2021 13:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/04/2021 13:45

Filecoin (FIL) stormt top 10 binnen na stijging van +400%, wat zit hierachter?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Filecoin (FIL) stormt top 10 binnen na stijging van +400%, wat zit hierachter

De koers van Filecoin (FIL) was begin vorige maand al aardig hard aan het stijgen, maar eind maart kwam deze koersstijging in een enorme versnelling terecht. Op 30 maart lag de FIL prijs nog op $125 en op 1 april werd een nieuwe all-time high (ATH) van $237 bereikt, dat is een stijging van 90% in minder dan 24 uur.

Filecoin bereikte een marktkapitalisatie van bijna $15 miljard en schoot cryptocurrencies als Tron (TRX), Stellar (XLM), Theta (THETA), Chainlink (LINK) en zelfs Litecoin (LTC) voorbij. FIL pakte even de negende positie in het lijstje grootste crypto op de markt.

Filecoin staat maar liefst 425% in de plus in de afgelopen 30 dagen, maar wat is het eigenlijk en wat zit achter deze immense stijging? Filecoin is een crypto gebouwd op het zogeheten InterPlantery File System (IPFS) en is een soort decentrale filesharing service, of bestandsuitwisseling-dienst.

Filecoin wordt ook wel een “decentrale Dropbox” genoemd en het project geeft gebruikers de mogelijkheid om hun harde schijfruimte te verhuren, wat de cryptocurrency enigszins uniek maakt in deze sector.

Er werden de afgelopen tijd meerdere grote aankondigingen gemaakt omtrent het project. Filecoin werd eind vorig jaar op grote exchanges als Binance, Coinbase en Huobi genoteerd. Vorige week kondigde het project aan dat het met Chainlink gaat integreren om een verbinding naar Ethereum (ETH) te maken. De grote crypto-fondsbeheerder Grayscale Investments lanceerde twee weken geleden nog een nieuw fonds voor Filecoin.

De grootste oorzaak voor de stijging van gisteren lijkt afkomstig te zijn uit China. Filecoin is in China razend populair aan het worden en zag op 1 april een handelsvolume op Huobi, China’s grootste crypto-beurs, die drie keer zo hoog was dan die van Ethereum en Bitcoin (BTC), meldt Wu Blockchain:

Ook zijn Chinese miners FIL aan het inslaan, je hebt namelijk FIL nodig om meer FIL te minen. Daarnaast verschijnt Filecoin zelfs in de reguliere media en wordt er in China reclame gemaakt voor IPFS via posters in metrostations:

Hieronder is zelfs een filmpje van een oma te zien die betalingen met FIL introduceert tijdens een Chinese bruiloft:

Na een stijging als deze slaat vaak ook de fear of missing out (FOMO) aan. Mensen willen niet de boot missen waardoor de prijs verder stijgt als een soort self-fulfilling prophecy. Het veroorzaakte ook een short squeeze van investeerders die dachten een top te voorspellen. Daarnaast steeg volgens Bybt.com steeg ook de open interest (IO) op FIL futures met bijna 50% op 1 april.

Toch zag de Filecoin koers gisteren ook een flinke correctie na de ATH werd bereikt. De koers dook met maar liefst 21% onderuit in enkele minuten. Daardoor kwam Filecoin weer onder Litecoin uit op het top 10 lijstje. Op het moment van schrijven lijkt de FIL koers rond $200 te consolideren.

In gerelateerd nieuws doneert de Filecoin Foundation 50.000 FIL, ter waarde van $10.000 miljoen, aan de Internet Archive:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie