Roy van Krieken Roy van Krieken
15/06/2024 09:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/06/2024 08:31

Gehackt cryptoproject looft $5 miljoen uit om hacker te vinden

icon-altcoins
Altcoin nieuws
crpyot-hackers-record-september

Foto: JARIRIYAWAT/Shutterstock

In de afgelopen week heeft een hacker in totaal 24 miljoen dollar gestolen van het protocol UwU lend (UWU). De hacker viel UwU Lend aan door misbruik te maken van de flash loans die het protocol aanbiedt. Het team achter het UwU Lend protocol biedt een beloning van 5 miljoen dollar aan degene die de aanvaller identificeert en lokaliseert, nadat deze twee exploitaties van het protocol heeft uitgevoerd.

UwU Lend is een gedecentraliseerd liquiditeitsmarkt protocol dat gebruikers in staat stelt om activa te storten, te lenen of te staken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hoe kwam de cryptohack tot stand?

De eerste hack op 10 juni was een aanval op flash loans en leverde de hacker 20,3 miljoen dollar op. UwU vroeg vervolgens de hacker om 80% van de fondsen terug te geven, waarbij ze toestonden dat de hacker de resterende 20% mocht houden. Het verzekerde de hacker ook dat ze verdere juridische acties zouden staken. Er werd geen reactie ontvangen en kort daarna voglde een tweede hack. Bij de tweede exploitatie werden fondsen gestolen uit UwU’s uDAI, uWETH, uLUSD, uFRAX, uCRVUSD en uUSDT pools. Beveiligingsexperts geloven dat dezelfde dader beide aanvallen heeft uitgevoerd, omdat de twee hacks werden uitgevoerd door hetzelfde wallet adres “0x841…21f47.”

Na de tweede hack loofde UwU een beloning van 5 miljoen dollar uit aan degene die de hacker kon identificeren en lokaliseren. De beloning van 5 miljoen dollar zou in Ether (ETH), die op dat moment 3.383 dollar noteerde, worden uitbetaald voordat de fondsen zijn teruggevorderd of er aanklachten zijn ingediend.

Advertentie

Compensatie voor de slachtoffers

Er is inmiddels meer dan 9,7 miljoen dollar terugbetaald aan slachtoffers, volgens een post van UwU Lend X. Ondanks dat er nu in totaal 24 miljoen dollar is verloren, is het UwU Lend token slechts 20% gedaald naar 2,51 dollar in de afgelopen week. Het heeft nu een marktkapitalisatie van 22,6 miljard dollar.

Sinds de eerste hack in de industrie die in juni 2011 werd gemeld, is er bijna 19 miljard dollar aan cryptocurrencies gestolen, toont een recent rapport van Crystal Intelligence.

Wat is een flash loan?

Een flash loan is een type lening die is ontstaan in de crypto-industrie. Dit soort lening wordt namelijk al afbetaald voordat de transactie is voltooid, waardoor je bijvoorbeeld razendsnel liquide activa met elkaar kunt verwisselen. Helaas zitten er in DeFi protocollen wel eens beveiligingsproblemen, waardoor hackers relatief gemakkelijk misbruik kunnen maken van dit soort leningen.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie