Erik Juffermans Erik Juffermans
25/01/2024 19:13 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2024 18:15

Groot-Brittannië twijfelt, is een digitale pond wel nodig?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
britse-pond-dbdc-bank-of-england

Foto: Shutterstock/Maury75

Je hebt vast wel een keer van Central Bank Digital Currencies, ook wel CBDC’s, gehoord. Dit zijn digitale valuta uitgegeven door centrale banken. Vrijwel alle landen zijn bezig met de ontwikkeling van CBDC’s. Zo ook Groot-Brittannië. Maar heel zeker zijn ze in Groot-Brittannië niet over de toekomst van de digitale pond. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Is een digitale pond wel nodig?

The Bank of England (BoE) en de UK Treasury hebben op donderdag gereageerd op een advies artikel over de digitale pond. En het lijkt erop alsof ze nog niet zeker zijn over de noodzaak van een digitale valuta in Groot-Brittannië. Wel geven de BoE en de UK Treasury aan door te gaan met het onderzoek naar een CBDC.

“The Bank of England en de Treasury oordelen dat verder voorbereidend werk gerechtvaardigd is om ons in staat te stellen te reageren op ontwikkelingen in het betalings landschap en om te stappen te vergemakkelijken mocht er een toekomstig besluit zijn om een digitale pond te introduceren.”

Aldus de officiële reactie op het advies artikel. Ook wordt er aangegeven dat mocht er een digitale pond komen, deze niet eerder geïntroduceerd zal worden dan 2025. De reactie meent ook dat er totaal geen plannen zijn om cash geld te laten verdwijnen. Een digitale pond zou simpelweg een extra betalingsoptie bieden.

Zorgen over CBDC’s

Wereldwijd ondervinden de ontwikkelingen van CBDC’s flinke tegenslag. Zo zijn er bijvoorbeeld veel zorgen over privacykwesties. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat een CBDC alle financiële vrijheid bij het volk zou wegnemen en deze in handen zou brengen van centrale banken.

De BoE en de Treasury reageren op deze zorgen en zeggen dat er voor de introductie van een CBDC nieuwe wetten in werking zullen worden gesteld die de privacykwesties zullen adresseren.

“Vertrouwen in elke vorm van geld is absoluut nodig. We weten dat de keuze over een digitale pond in Groot-Brittannië een cruciale keuze wordt over de toekomst van geld. Het is essentieel dat we vertrouwen opbouwen en de steun hebben van het volk en de bedrijven die het zullen gebruiken wanneer het wordt geïntroduceerd.”

Trump doet CBDC belofte

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in de Verenigde Staten, kwam er afgelopen week opvallend CBDC nieuws naar buiten. Voormalig president Donald Trump beloofde tijdens een campagne toespraak in New Hampshire namelijk nooit een CBDC goed te keuren als hij president wordt. Lees in dit artikel alles over die bijzonder crypto belofte van Trump.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie